Siirry pääsisältöön

Elintarvikejäte- ja ruokahävikkiseuranta

Luonnonvarakeskus (Luke) seuraa elintarvikeketjun tuottamaa elintarvikejätteen ja ruokahävikin määrää. Seuranta kattaa alkutuotannon, teollisuuden, kaupan, ravitsemispalveluiden ja kotitalouksien tuottaman elintarvikejätteen ja ruokahävikin. Tietoja käytetään ruokahävikin vähentämiseen liittyvien toimenpiteiden kohdentamiseen.

Miksi seurantaa tehdään?

Seuranta perustuu EU komission päätökseen (EU 2019/1597), joka velvoittaa jäsenmaita raportoimaan elintarvikejätteen määrän komissiolle. Suomessa Luke on valittu seurannasta ja raportoinnista vastaavaksi asiantuntijaksi. Suomi on sitoutunut yhtenä EU-maana YK:n Agenda 2030 tavoitteeseen puolittaa ruokahävikin määrä ketjun loppupäässä vuoteen 2030 mennessä.

Seurannan kautta saadaan ajankohtaista tietoa elintarvikejätteen ja ruokahävikin määristä, syistä ja kehittymisestä koko elintarvikeketjun osalta. Kun tarkat tiedot ovat selvillä, voidaan toimenpiteet ruokahävikin vähentämiseksi kohdistaa oikein.

Kansallinen ruokahävikin vähentämisen tiekartta antaa suuntaviivat ruokahävikin vähentämiseen. Tiekartan keskeiset tavoitteet julkistettiin 2021, ja sen sisältöä päivitetään parhaillaan. Luke on vastannut tiekartan laadinnasta yhteistyössä alan toimijoiden ja asiantuntijoiden kanssa.

Tulokset

EU-jäsenmaat ovat velvollisia raportoimaan komissiolle elintarvikejätteen määrästä vuodesta 2020 eteenpäin. Ensimmäiset tulokset toimitetaan kesäkuussa 2022. Seurantatiedot ovat valmistuessaan julkisia ja löytyvät Luken verkkosivuilta. Seuranta on uusi ja sen raportointijärjestelmää kehitetään

Kuinka paljon elintarvikejätettä ja ruokahävikkiä syntyy?

Täältä löytyy yksityiskohtaisia tietoja hävikistä ja elintarvikejätteestä havainnollisten graafien avulla.

Miten ruokahävikkiä voidaan vähentää?

Lukessa kehitetään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa suunnitelmaa ruokahävikin vähentämiseksi.