Allmänt om potatis
På den här sidan
Potatis (Solanum tuberosum) är en växt som tillhör familjen potatisväxter och vars underjordiska knölar används som föda. Potatis är en av de mest använda livsmedelsväxterna i Europa och i Nord- och Sydamerika. Den tillhör de nio odlingsväxter som tillsammans står för 75 procent av mänsklighetens föda.
Potatisplantan är liten men har stora blad. Vanligtvis är potatisens skal brunt eller gult, men det kan också vara violett, rött eller rosa. Innandömet är ofta ljust, men det kan också ha samma färg som skalet. Potatis innehåller cirka 10–15 % stärkelse, knappt 2 % protein, och som färsk också en viss mängd C-vitamin, som dock delvis förstörs vid långtidslagring i flera månader.
Den ovanjordiska delen av potatisplantan kan också producera bär, som emellertid är giftiga på grund av sin höga halt av solanin. Till familjen potatisväxter hör bland annat också tomaten, och potatisens bär liknar små tomater.
I Finland sätts potatisen huvudsakligen i maj, och den första veckan i juni har traditionellt ansetts vara sista möjliga tidpunkten (Gustavs namnsdag 6.6). Huvudskörden sker under september–oktober, med undantag för tidig potatis, som ibland kan skördas redan i slutet av maj. I sydvästra Finland (särskilt i trakten kring Rymättylä) sätts den tidigaste potatisen från slutet av mars till april. Odlingen sker under olika typer av fiberdukar och plastskydd för att få ut potatisen på marknaden så tidigt som möjligt.
Under senare delen av våren importeras ofta billig svensk tidig potatis, som konkurrerar med den inhemska produktionen.
Potatis äts på många olika sätt, som kokt, stekt eller som potatismos. De mjöligaste potatissorterna, som skulle falla sönder i kokvattnet vid kokning, rekommenderas att ångas ovanför kokande vatten. Det kan göras i en kastrull som har en insats med perforerad botten som släpper genom ångan. Industrin förädlar potatis exempelvis till pommes frites och potatischips. Av vissa potatissorter framställs potatismjöl, som är ren stärkelse.