Yleistä punajuuresta
Tällä sivulla
Punajuuri eli punajuurikas (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva) on saman Beta vulgaris -lajin muunnos kuin sokerijuurikas. Punajuuri on Välimeren maiden vanha viljelykasvi, joka tuli Pohjoismaihin ja Suomeen melko myöhään.
Suomessa punajuurta on alettu viljellä 1800-luvulta lähtien. Hyvä punajuuri on tasainen, voimakkaan tummanpunainen ja pinnaltaan sileä. Punajuuren väri johtuu sen sisältämästä beetasyaani-väriaineesta. Punajuuren sisältämien nitraattien takia se ei sovellu aivan pienten lasten ravinnoksi.
Punajuuri on taitoa vaativa kasvi niin kylvön, lannoituksen kuin oikean kasvurytmin suhteen. Oikeaan juureksen kokoon, muotoon ja kuoren ruvettomuuteen sekä juurikkaiden värin tasaisuuteen on kiinnitettävä huomiota. Jälsikerrokset (kuva raitajuuresta), joista juurikkaat kasvattavat kokoa, eivät saa liikaa erottua muusta juureksen massasta, toisin kuin raitajuurikkaalla. Lajikevalinta on tärkeä ja esimerkiksi Pablo-lajike on pitänyt pintansa vuosia hyvän sisäisen värin tasaisuuden ja viljelyvarmuutensa vuoksi.