Lantun lajikkeet
Tällä sivulla
Tavoitteena olisi saada esimerkiksi Apetitille ̶ yhdelle maan merkittävistä vihannesten ostajista ja jalostajista ̶ viljeltynä noin kilonpainoista, vihreäniskaista Globus-lanttua ja tuorelantuksi puolikiloista, joita olisi helppo pakata 1–3 kilon pusseihin joulusesonkiin. Globuksen kasvuaika on noin 110–130 vrk. Keväällä ei tarvitse suoranaisesti kiirehtiä pellolle.
Globus on pyöreähkö, vihreäniskainen ja keltamaltoinen lanttulajike, joka on hyvin satoisa. Suomen viljellyin lanttu, joka sopii teollisuudelle ja kuorintaan. Ruskotautialttius on lajikkeen heikkous.
Magres on ruotsalainen, puna-violetti, pyöreähkö lajike, jota on viljelty melko runsaasti ja sen möhöjuurenkestosta on viitteitä. Magresin malto on keltainen ja maukas ja naatit kestäviä tauteja vastaan.
Simo on MTT:n (Luken edeltäjän) lajike.
Östgöta II laskettiin markkinoille Ruotsissa jo v.1936 Weibullin toimesta. Se oli keltamaltoinen lajike, joka tallennettiin geenipankin kokoelmiin, mutta tiettävästi sitä ei enää lisäysviljellä.
Gry on aikainen ja vaaleamaltoinen norjalainen lajike.
Emily on isolehtinen englantilainen lajike.
Wilhemsburger on vanha saksalainen lajike. Sen juuri on sileäpintainen, lähes pallomainen, alapinnaltaan keltainen ja vihreä niskainen. Malto on vaaleankeltaista ja mehevää. Wilhelmsburger kestää hyvin möhöjuurta ja boorin puutetta. Erinomainen pitkäaikaiseen varastointiin. Siemenliikkeiden tarjonnassa sitä on edelleen runsaasti.