Siirry pääsisältöön

Kryosäilytys

Kasvullisesti lisättävien lajien säilymistä varmistetaan kryosäilytyksellä. Kryosäilytys tarkoittaa kasvisolukoiden säilyttämistä nestetypessä (-196 °C) tai sen kaasufaasissa alle -150 asteen lämpötilassa. Kryosäilytyksessä kasvigeenivaroja voidaan säilyttää pienessä tilassa kasvintuhoojilta suojattuina pitkiä aikoja vähällä hoitotarpeella ja alhaisin riskein. Tarpeen vaatiessa aineistoja voidaan elvyttää esimerkiksi kenttäkokoelmien uudistamista varten.

Kryosäilytysmenetelmien käyttö puutarhakasvien geenivarojen pitkäaikaissäilytykseen aloitettiin Suomessa jo vuonna 2006. Kryosäilytystä tehdään muun muassa puutarhamansikoilla, vadelmilla ja herukoilla, joilla kasvitaudit ja tuholaiset aiheuttavat kenttäkokoelmissa merkittävintä haittaa ja voivat vaarantaa säilymisen. 

Yhteensä kryosäilytyksessä on noin sata kasvikantaa. Pitkän tähtäimen suunnitelmana on tallettaa kaikki pitkäaikaissäilytykseen valitut kasvullisesti lisättävät kasvikannat varmuuskokoelmina kryopankkiin.