Rehuarvojen laskentaperusteet - Siipikarja
Tällä sivulla
Rehujen energia-arvo
Siipikarjan rehutaulukoissa rehun muuntokelpoisen energian (ME) pitoisuus ilmoitetaan 0,1 MJ:n tarkkuudella sekä rehun kuiva-ainekilossa (kg ka). Taulukossa 1. ilmoitetut energia-arvot ovat nollatyppitaseelle korjattuja näennäisiä muuntokelpoisen energian arvoja (AMEn, Apparent Metabolizable Energy, N-korjattu, siipikarja). Ne lasketaan Maailman Siipikarja-järjestön (WPSA) Euroopan osaston siipikarjan ravitsemus-työryhmän vuonna 1986 julkaiseman laskentatavan mukaan, joka monien rehuryhmien osalta perustuu taulukossa 1. ilmoitettuihin regressioyhtälöihin.Jos regressioyhtälöä ei ole ollut mahdollista muodostaa, on energia-arvo laskettu seuraavan kaavan (D) mukaan sulavista ravintoaineista.
(D) ME (MJ) = (18,03 × srv + 38,83 × srr + 17,32 × stua) / 1000,
missä
srv = sulava raakavalkuainen, g/kg ka
srr = sulava raakarasva, g/kg ka
stua = sulavat typettömät uuteaineet, g/kg ka.
Rehutaulukoissa ilmoitetut raakavalkuaisen, raakarasvan ja typettömien uuteaineiden sulavuuskertoimet ovat keskimääräisiä eri eurooppalaisista lähteistä saatuja arvoja. Rehutaulukkojulkaisussa on nähtävissä rehukohtaisesti kaavan koodi, joka ilmaisee muuntokelpoisen energian laskennassa käytetyn regressioyhtälön (taulukko 1) tai mikäli tunnus on D, laskenta perustuu em. kaavaan (D). Sokerin (S) energiakerroin on peräisin Hollannin rehutaulukoista (CVB 1991).
| Kaavakoodi | Ravintoaineiden regressiokertoimet | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| ka | tu | rv | rr | rk | tärk | sok | |
| Ohra, 6-tahoinen | 9,258 | -9,258 | 6,810 | ||||
| Ohra, 2-tahoinen | 9,258 | -9,258 | 7,516 | ||||
| Kaura | 12,98 | -12,98 | 48,82 | -25,50 | |||
| Ohran sivutuotteet | 13,74 | -13,74 | -35,58 | 2,913 | |||
| Maissin sivutuotteet | 17,72 | -17,72 | -9,931 | 11,73 | -69,34 | ||
| Riisin sivutuotteet | 19,54 | -19,54 | -29,10 | 17,97 | -34,29 | ||
| Vehnän sivutuotteet | 16,78 | -16,78 | -69,20 | ||||
| Tapioka | 16,38 | -16,38 | -34,64 | ||||
| Alkoholiteollisuuden sivu- tuotteet | 16,38 | -16,38 | -4,066 | -26,70 | |||
| Auringonkukan sivutuotteet | 2,626 | -2,626 | 10,62 | 26,2 | |||
| Liha- ja lihaluujauhot | 14,20 | -19,15 | 25,10 | ||||
| Kalajauhot | 15,01 | -14,26 | 17,61 | ||||
| Maapähkinän sivutuotteet | 12,42 | 25,50 | -25,47 | ||||
| Puuvillansiemenen sivutuotteet | 8,898 | 19,72 | -12,97 | ||||
| Kuorimattoman auringon- kukan sivutuotteet | 11,17 | 32,30 | -21,43 | ||||
| Sokeriteollisuuden sivutuotteet | 17,32 | ||||||
ka=kuiva-aine, tu=tuhka, rv=raakavalkuainen, rr=raakarasva, rk=kuitu, tärk=tärkkelys ja sok=sokerit, kg/kg ka.
Lähteet: Yhtälöt D, R1 - E3: European Federation of Branches of the World's Poultry Association (1986); yhtälö S: CVB (1991, 1992)
Rehuseoksen energia-arvo
Rehuseoksen energia-arvoSiipikarjan rehuseosten energia-arvo ilmoitetaan typpikorjattuna, näennäisenä muuntokelpoisena energiana ja lasketaan Euroopan yhteisön komission asetuksen (EY) 152/2009, liitteenVII (sivu 108) mukaan valmiin seoksen kemiallisen koostumuksen perusteella seuraavasti
ME (MJ/kg) = (15,51 rv + 34,31 rr + 13,01 sok + 16,69 tärk )/1000
missä rehun koostumus on ilmoitettu g/kg. Tämän kaavan mukaan lasketulle rehuseoksen energiapitoisuudelle sallitaan poikkeamaksi ± 0,4 ME MJ/kg.