Siirry pääsisältöön

Rehuarvojen laskentaperusteet - Siipikarja

Taggar:

Rehujen energia-arvo

Siipikarjan rehutaulukoissa rehun muuntokelpoisen energian (ME) pitoisuus ilmoitetaan  0,1 MJ:n tarkkuudella sekä rehun kuiva-ainekilossa (kg ka). Taulukossa 1. ilmoitetut energia-arvot ovat nollatyppitaseelle korjattuja näennäisiä muuntokelpoisen energian arvoja (AMEn, Apparent Metabolizable Energy, N-korjattu, siipikarja). Ne lasketaan Maailman Siipikarja-järjestön (WPSA) Euroopan osaston siipikarjan ravitsemus-työryhmän vuonna 1986 julkaiseman laskentatavan mukaan, joka monien rehuryhmien osalta perustuu taulukossa 1. ilmoitettuihin regressioyhtälöihin.Jos regressioyhtälöä ei ole ollut mahdollista muodostaa, on energia-arvo laskettu seuraavan kaavan (D) mukaan sulavista ravintoaineista. 

(D) ME (MJ) = (18,03 × srv + 38,83 × srr + 17,32 × stua) / 1000,  

missä 
srv = sulava raakavalkuainen, g/kg ka  
srr = sulava raakarasva, g/kg ka  
stua = sulavat typettömät uuteaineet, g/kg ka.  

Rehutaulukoissa ilmoitetut raakavalkuaisen, raakarasvan ja typettömien uuteaineiden sulavuuskertoimet ovat keskimääräisiä eri eurooppalaisista lähteistä saatuja arvoja. Rehutaulukkojulkaisussa on nähtävissä rehukohtaisesti  kaavan koodi, joka ilmaisee muuntokelpoisen energian laskennassa käytetyn regressioyhtälön (taulukko 1) tai mikäli tunnus on D, laskenta perustuu em. kaavaan (D). Sokerin (S) energiakerroin on peräisin Hollannin rehutaulukoista (CVB 1991).  

Taulukko 1.World's Poultry Science Association’in (WPSA) Euroopan osaston siipikarjan ravitsemus -työryhmän rehuraaka-aineiden energia-arvon laskennassa eri ravintoaineille käyttämät kertoimet.
KaavakoodiRavintoaineiden regressiokertoimet
 katurvrrrktärksok
Ohra, 6-tahoinen9,258-9,258   6,810 
Ohra, 2-tahoinen9,258-9,258   7,516 
Kaura12,98-12,98 48,82-25,50  
Ohran sivutuotteet13,74-13,74  -35,582,913 
Maissin sivutuotteet17,72-17,72-9,93111,73-69,34  
Riisin sivutuotteet19,54-19,54-29,1017,97-34,29  
Vehnän sivutuotteet16,78-16,78  -69,20  
Tapioka16,38-16,38  -34,64  
Alkoholiteollisuuden sivu-
tuotteet
16,38-16,38-4,066 -26,70  
Auringonkukan sivutuotteet2,626-2,62610,6226,2   
Liha- ja lihaluujauhot14,20-19,15 25,10   
Kalajauhot15,01-14,26 17,61   
Maapähkinän sivutuotteet12,42  25,50-25,47  
Puuvillansiemenen sivutuotteet8,898  19,72-12,97  
Kuorimattoman auringon-
kukan sivutuotteet
11,17  32,30-21,43  
Sokeriteollisuuden sivutuotteet      17,32

ka=kuiva-aine, tu=tuhka, rv=raakavalkuainen, rr=raakarasva, rk=kuitu, tärk=tärkkelys ja sok=sokerit, kg/kg ka. 
Lähteet: Yhtälöt D, R1 - E3: European Federation of Branches of the World's Poultry Association (1986); yhtälö S: CVB (1991, 1992)  

Rehuseoksen energia-arvo

Rehuseoksen energia-arvoSiipikarjan rehuseosten energia-arvo ilmoitetaan typpikorjattuna, näennäisenä muuntokelpoisena energiana ja lasketaan Euroopan yhteisön komission asetuksen (EY) 152/2009, liitteenVII (sivu 108) mukaan valmiin seoksen kemiallisen koostumuksen perusteella seuraavasti
ME (MJ/kg) = (15,51 rv + 34,31 rr + 13,01 sok + 16,69 tärk )/1000
missä rehun koostumus on ilmoitettu g/kg. Tämän kaavan mukaan lasketulle rehuseoksen energiapitoisuudelle sallitaan poikkeamaksi ± 0,4 ME MJ/kg.