Hoppa till huvudinnehållet

Förhållande mellan inhemsk produktion och konsumtion

14.11.2017 Uppdaterad 21.8.2023

Under normala omständigheter kan jordbruket i Finland tillgodose konsumenternas behov mycket väl. Det finns dock produktspecifika skillnader.

Självförsörjningen av nötkött har länge varit över 80 procent och av svinkött ungefär 95 - 110 procent. Produktionen och konsumtionen av mjölkprodukter är ungefär lika stora, med andra ord är självförsörjningen nästan 100 procent År 2018 var självförsörjningen av brödsäd bara 68 procent och av råg 46 procent. År 2019 återvände skörden till normala nivåer efter två svaga år. Rågarealen var historiskt stor och vetearealen var också större än året innan. Brödkorns självförsörjning ökade till 155 procent. År 2022 var självförsörjningen av brödsäd 119 procent och för råg var 72 procent.

Man bör dock beakta att jordbruket i Finland är beroende av flera importinsatser, till exempel gödsel, bränsle, foderprotein och arbetsmaskiner.

Självförsörjning av vissa livsmedel

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Vad mäter indikatorn?

Indikatorn uttrycker självförsörjningen, vilket innebär att den inhemska produktionen täcker landets behov. Med självförsörjningsgrad i fråga om produktion mäts hur stor del av konsumtionen den inhemska produktionen täcker. Om produktionen och konsumtionen är lika stora, är självförsörjningsgraden 100. Självförsörjningsgraden beskriver kanske i högre grad konkurrenskraften på den inhemska och internationella marknaden än nivån på livsmedelsförsörjningen.

Självförsörjningsprocentsiffrorna som anges här har räknats ut av Kantar TNS Agri Oy.

Indikatorn är en av de nationella effektindikatorerna för programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014–2020.

Nästa uppdatering av indikatoruppgifterna sker sommaren 2024.