Hoppa till huvudinnehållet

Naturresursinstitutet har utrett anledningarna till nedgången i trädbeståndets tillväxt

De preliminära resultaten av den 13:e riksskogstaxeringen (RST13) 2022 visade att trädbeståndets tillväxt har börjat avta för första gången sedan 1970-talet. Samtidigt hade virkesuttaget ökat, vilket avspeglades i form av att skogarnas upptag av CO2  tydligt hade minskat jämfört med tidigare år. Naturresursinstitutet har på uppdrag av jord- och skogsbruksministeriet utrett vilka faktorer som har bidragit till minskningen i trädbeståndets tillväxt.

Vid tiden för den föregående taxeringen (RST12) hade särskilt ökningen i diametern hos tall legat på en betydligt högre nivå än normalt till följd av miljöfaktorer. Nedgången i tillväxtnivån hos tall som hade skett efter det var delvis en följd av den torra sommaren i hela Finland 2018 och i Södra Finland även 2019 och 2020. I Norra Finland avtog tallens tillväxt även till följd av trädens rikliga blomning 2019, som följdes av en riklig kottsättning följande sommar, vilket också försvagade tillväxten.

Tallskogarnas tillväxt förbi den snabbaste tillväxtfasen förklarade 20 procent av den observerade nedgången i tillväxten på 4,5 miljoner kubikmeter inom alla trädslag.

Vid tiden för den föregående taxeringen (RST12) hade särskilt ökningen i diametern hos tall legat på en betydligt högre nivå än normalt till följd av miljöfaktorer.

Ett cirka 10-årigt plantbestånd av tall, foto: Erkki Oksanen/Naturresursinstitutet.

I utredningen av tillväxtnedgången observerades också att skogsavverkningarna har förändrats under 2000-talet. Det görs fler gallringar och de för kraftiga gallringarna har ökat så att till och med var fjärde gallring de senaste åren har varit kraftigare än vad som anges i skogsvårdsrekommendationerna.

De kraftigare gallringarna har inte ännu haft någon betydande inverkan på trädbeståndets tillväxt på riksnivå, eftersom trädbeståndet per hektar i gallringsskogar inte har minskat. På beståndsnivå däremot minskar en för kraftig gallring trädbeståndets tillväxt för flera år framåt. Om denna typ av avverkningar fortgår en längre tid minskar skogarnas tillväxt även på riksnivå.

Trädbeståndets tillväxt har en koppling till skogarnas upptag av CO2

Eftersom trädbeståndets tillväxt har en direkt koppling till skogarnas upptag av CO2, har Naturresursinstitutets utredning om anledningarna till tillväxtnedgången lett till fortsatta undersökningar om på vilket sätt tillväxten kan stärkas.

I april 2023 färdigställdes en utredning om behoven av att reformera skogslagen och skogsvårdsrekommendationerna granskat ur klimatsynpunkt. Under 2023 görs även nya scenarieberäkningar om skogarnas och markanvändningssektorns roll för att Finland ska uppnå sitt mål att vara klimatneutralt senast 2035.