Artikkelit Yleinen
Teksti: Päivi Haavisto

 

Avantouinnin eksotiikkaa japanilaisille, hauen väsytystä saksalaisille. Tai melontaretkiä ongelmanuorille ja kirjolohikalastusta pyörätuolipotilaille. Suomessa halutaan lisätä vesistöjä hyödyntävää matkailu- ja hyvinvointiyrittämistä.

Kuva: Petri Jauhiainen / Rodeo.fi
Kuva: Petri Jauhiainen / Rodeo.fi

Vedellä ja vesiympäristöllä on virvoittava vaikutus. Suomalaiset ovat perinteisesti nauttineet vesielämästä lomillaan mökkeillen, veneillen, meloen, uiden ja kalastellen. Nyt veden ympäriltä etsitään uusia hyvinvointituotteita matkailijoille sekä erityisryhmille.

– Virkistys- ja matkailukäytön lisäksi meillä on orastavana tuotteena Blue Care. Sen muotoja ja määritelmää vielä haetaan, mutta näkisin sen rinnakkaisterminä Green Carelle, sanoo tutkimuspäällikkö Päivi Eskelinen Lukesta.

Green Care, vihreä hoiva, on jo Suomessakin tuttu ala, joka tarjoaa tavoitteellista hoivaa ja kuntoutusta luonto- ja maaseutuympäristössä. Eskelisen mukaan Blue Care voisi tarkoittaa samantyyppistä toimintaa vesiympäristössä.

– Esimerkiksi Englannissa on helppokulkuisia kalastuspaikkoja kulkuesteisille. Kalastusretkiä tarjotaan myös mielenterveyskuntoutujille. Suomessakin muun muassa Sininauhaliitto on järjestänyt kalastustoimintaa päihdekuntoutujille, Eskelinen kertoo.

Yksinomaan veteen liittyvää hyvinvointitutkimusta on tehty toistaiseksi vähän. Professori Liisa Tyrväinen Lukesta on aiemmin Metlassa johtanut Metsästä hyvinvointia -tutkimusta, jossa myös vesialueet ovat olleet osana luonnon virkistyskäytön tutkimusta. Maisema- ja ympäristöarvostustutkimuksissa vesiympäristöt ja ranta-alueet ovat Tyrväisen mukaan korostuneet ihmisten mielipaikkoina ja elvyttävinä ympäristöinä.

Luonto- ja hyvinvointimatkailu on kasvava ala, ja kiinnostus siihen on maailmanlaajuista.

Suomesta hyvinvointimatkailun kärkimaa

Luonto- ja hyvinvointimatkailu on kasvava ala, ja kiinnostus siihen on maailmanlaajuista. Lisäksi seniorimatkailijoita on yhä enemmän, ja he odottavat matkakohteilta turvallisuutta, laatua ja esteettömyyttä.

Hallitusohjelmaan on kirjattu virkistys- ja luontomatkailun lisäystavoite. Valtion rahoittaman FinRelax-kasvuohjelman tavoitteena on tehdä Suomesta hyvinvointimatkailun kärkimaa. Tähän pyritään tukemalla alueellisten hankkeiden suunnittelua, tuotekehitystä ja myyntityötä.

Toinen matkailun kärkihanke koskee merellistä saaristoa. Sitä tehdään tunnetuksi erityisesti Keski-Euroopassa. Tuotetarjontaa kehitetään, sillä matkailijoiden halutaan viihtyvän saaristossa myös talvella. Puhtaasta luonnosta, hiljaisuudesta ja saunasta jalostetaan pohjoisen luksusta.

Palveluja kehitetään luonnon ehdoilla

Matkailun ja virkistyskäytön kehittäminen on taustalla myös Luken koordinoimassa VirKein-hankkeessa, joka alkaa keväällä. Siinä etsitään uusia keinoja metsä- ja vesialueiden kestävän virkistys- ja matkailukäytön kehittämiseksi ja turvaamiseksi. Valtioneuvoston rahoittamaan hankkeeseen osallistuvat myös Suomen ympäristökeskus ja Itä-Suomen yliopisto.

Puolitoista vuotta kestävässä hankkeessa tehdään laaja tutkimuskatsaus sekä arvio luontoon perustuvien palvelujen nykytilasta.

– Alueille haetaan juuri niille sopivia ratkaisuja. Esimerkiksi Saimaan järvialue, rannikko ja pohjoisen jokialueet eroavat toisistaan matkailukohteina, hanketta johtava Tyrväinen sanoo.

Luke on yhteistyökumppanina myös ruotsinkielisellä Pohjanmaalla käynnistettävässä luontohoivan ja -pedagogiikan koulutuskokonaisuuden valmistelussa. Tavoitteena on lisätä Green Care -osaamista. Koulutukseen kuuluu myös Blue Care -ajatusten soveltaminen Merenkurkun saariston alueen palveluihin.

– Suomen vahvuus on siinä, että meillä kaunista, rakentamatonta luontoa suhteellisen lähellä isoja keskuksia. On järviluonto ja saaristo. Täällä onnistuvat myös lyhyet, puolen päivän ohjelmat kongressivieraille tai yritysasiakkaille, Eskelinen sanoo.

Eskelinen ja Tyrväinen korostavat, että veden virkistyskäyttö perustuu vesiekosysteemin hyvään kuntoon. Vetovoimatekijät ovat puhdas luonto ja puhdas ympäristö. Vaikka vesistöjen tila on nyt parempi kuin 1970-luvulla, Suomessa on myös vain välttävässä kunnossa olevia vesialueita. Panostuksia vesistöjen suojeluun ja kunnostamiseen onkin jatkettava, ja palveluja kehitettävä luontoarvoja kunnioittaen.

Yläreunan kuva: Rodeo.fi

Katso myös