Uutiset Maatalous, Ruoka, Tilasto

Syksyn 2017 viljasato oli 3,4 miljardia kiloa. Siitä käytettiin kotimaassa viime kesästä tähän kesään mennessä kolme miljardia kiloa. Ulkomaille vietiin lähinnä kauraa. Viljan varastot pienenivät hiukan.

Pääosa, eli noin kaksi miljardia kiloa Suomen viljasadosta, tuotettiin rehuksi kotieläimille.

– Myllyteollisuuden kautta ruokapöytiin päätyi vähän yli 400 miljoonaa kiloa viljaa. Mallas- ja muu viljateollisuus hyödynsivät yli 300 miljoonaa kiloa, kertoo yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Seuraavan vuoden kylvöihin varattiin noin 250 miljoonaa kiloa. Vientiä oli noin 500 miljoonaa kiloa.

Viennistä pääosa kauraa

Satovuonna 2017–2018 kauraa vietiin ulkomaille yli 330 miljoonaa kiloa. Lisäksi vehnää vietiin yli 90 miljoonaa kiloa ja ohraa lähes 80 miljoonaa kiloa.

Poikkeuksellisesti ruista ei tarvinnut tuoda, koska vuoden 2017 ruissato oli 2000-luvun suurin ja kattoi kotimaisen kulutuksen.

Ruista. (Kuva: Tapio Tuomela)

Tulossa poikkeuksellinen viljavuosi

Viimeksi viljasato on alittanut määrällisesti kotimaisen käytön satovuonna 2010–2011. Tuolloin Suomessa oli viljaa varastoissa vuosien 2007–2009 hyvien viljasatojen ansiosta yli kaksi miljardia kiloa. Silloin viljan varastoja pienentäen viljaa riitti reilusti myös vientiin.

– Tuoreimman satoarvion mukaan syksyn 2018 viljasato on 2,7 miljardia kiloa. Se ei riitä tavanomaiseen kotimaisen viljan kulutukseen – noin kolmeen miljardiin kiloon, Partala jatkaa.

Teollisuuden ja kaupan viljavarastot ovat nyt keskimääräisen 450 miljoonan kilon suuruiset. Maatiloilla varastot tuskin ovat kovin suuret, sillä tämä syksy oli neljäs perättäinen, jolloin viljasato väheni.

Tilaston taustaa

Luken Tilastopalvelut seuraa kotimaisen viljan tuotantoa, käyttöä, kulutusta ja varastoja saatavilla olevien tilastotietojen pohjalta. Sekä viljatase- että maatilojen sadonkäyttötilasto kootaan satovuosittain. Viimeisimmät tilastot ovat arvioita satovuodelta 1.7.2017–30.6.2018. Tilastotiedot ovat saatavilla Luken stat.luke.fi-verkkopalvelusta. Myös Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kuluvan satovuoden tilannetta neljä kertaa vuodessa verkkosivuillaan.

Katso myös