Uutiset Maatalous, Ruoka, Tilasto

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreen tilaston mukaan viljojen tuottajahinnat kääntyivät nousuun syksyllä 2018. Myös lihan ja kananmunien tuottajahinnat ovat noususuunnassa.

Viljelijälle maksettiin vuonna 2018 peruslaatuisesta leipävehnästä keskimäärin 194 euroa tonnilta, mikä on 24 prosenttia edellisvuotta enemmän. Rehuohran keskimääräinen perushinta vuonna 2018 oli 172 euroa tonnilta, mikä on 32 prosenttia edellisvuotta enemmän. Rukiin tuottajahinta oli keskimäärin 181 euroa tonnilta eli 10 prosenttia edellisvuotta enemmän. Kauralla vastaava perushinta oli 178 euroa tonnilta, mikä on 32 prosenttia edellisvuotta enemmän.

– Viljojen tuottajahintojen nousu painottui loppuvuoteen 2018 niin, että kuukausittain kerättävät hinnat nousivat viljalajista riippuen viiden tai kuuden vuoden takaiselle tasolle, kertoo yliaktuaari Sirpa Karppinen Lukesta.

Naudan- ja sianlihan hinta toista vuotta nousussa

Teurastamot maksoivat tuottajille sonninlihasta vuonna 2018 keskimäärin 3,50 euroa kilolta. Lihasiasta maksettiin 1,55 euroa kilolta. Molemmat ovat kolme prosenttia edellisvuotta korkeampia. Myös broilerinlihan tuottajahinta nousi kahdella prosentilla 1,32 euroon kilolta.

– Karitsanlihasta maksettiin tuottajalle vuositasolla keskimäärin 3,78 euroa kilolta eli kaksi prosenttia edellisvuotta enemmän. Kuukausittainen hinta vaihteli niin, että alkuvuonna 2018 se nousi yli neljän euron, ja laski loppuvuoteen 3,54 euroon, kertoo Sirpa Karppinen.

Maidon ja ruokaperunan tuottajahinta pysyi samana kuin 2017

Meijerit maksoivat maidontuottajille vuonna 2018 keskimäärin 38,45 senttiä maitolitralta, eli suunnilleen saman verran kuin edellisenä vuonna. Hinta ei sisällä jälkitiliä eikä maidon tuotantotukea. Tiedot tuottajille maksetuista jälkitileistä vuodelta 2018 kerätään meijereiltä maalis-huhtikuussa 2019.

Ruokaperunan vuositason keskimääräinen tuottajahinta oli 0,19 euroa kilolta, mikä on hieman edellisvuotta enemmän.

Kuva. Rodeo

Lattia- ja ulkokanaloiden kananmunatiedot erikseen

Lattia- ja ulkokanaloiden kananmunatiedot on tilastoitu erikseen vuoden 2018 alusta alkaen. Tuotantotavoittain tarkasteltuna tuottaja sai ulkokanojen munista keskimäärin 1,38 euroa kilolta, lattiakanojen munista 1,09 euroa kilolta ja virikehäkkikanojen munista 0,89 euroa kilolta. Luomukananmunista maksettiin 2,67 euroa kilolta.

A-luokan kananmunien keskimääräinen tuottajahinta vuonna 2018 oli 1,09 euroa kilolta. Hinta on noussut edellisestä vuodesta seitsemällä prosentilla.

Tilaston taustaa

Tuottajahinta on viljelijän maataloustuotteesta saama hinta ilman arvonlisäveroa. Tiedot tuottajahinnoista perustuvat ensimmäisille ostajille eli meijereille, teurastamoille, maatalouskaupalle, viljaa käyttävälle teollisuudelle sekä kananmuna- ja perunapakkaamoille tehtyihin kyselyihin. Tiedot kerätään kuukausittain.

Tiedotteeseen liittyvät tilastotaulukot löytyvät verkosta stat.luke.fi -palvelusta.