Uutiset Ilmasto, Maatalous, Ruoka

FoodAfrica-ohjelman hallintoneuvoston puheenjohtaja Johanna Buchert odottaa FoodAfrica-ohjelman kakkosvaiheen alkua ja sen mukanaa tuomia uusia mahdollisuuksia.

Tutkimusylijohtaja Johanna Buchert, kuva: Erkki Oksanen
Tutkimusylijohtaja Johanna Buchert, kuva: Erkki Oksanen

FoodAfrica-ohjelma tavoittelee ruokaturvan parantamista kehittyvissä maissa erityisesti tutkimuksen ja tutkimusvalmiuksien kasvattamisen kautta. Vuonna 2012 alkanut ohjelma jatkaa työtä vielä kaksivuotisen jatkovaiheen ajan, jolloin keskitytään tutkimustulosten viemiseen loppukäyttäjille. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusjohtaja Johanna Buchertin mukaan suomalaisten ja eri Afrikan maista tulevien tutkijoiden ja yritysten välinen yhteistyö on ratkaisu afrikkalaisten kehittyvien talouksien kestävään kehitykseen.

Miten yritysyhteistyö voi edistää kestävää kehitystä?

– Afrikka on täynnä mahdollisuuksia ja siellä on tilaa monille erilaisille toimijoille. Afrikkalaiset kehittyvät taloudet voisivat hyötyä suomalaisesta teknologiasta. Maanosassa on suuri kasvupotentiaali esimerkiksi ruokaturvallisuuteen liittyville diagnostiikkalaitteille ja työkaluile. Meidän täytyy aktivoida sekä suomalaista teollisuutta että afrikkalaisia toimijoita. Molemmat voisivat hyötyä merkittävällä tavalla tällaisesta yhteistyöstä.

Miten yritystoiminta ja tutkimus voivat linkittyä toisiinsa?

– FoodAfrica-ohjelmassa teemme tutkimusta yhteistyössä suomalaisten, afrikkalaisten ja kansainvälisten toimijoiden kesken. Teollisuuden sidosryhmät pitää sisällyttää tähän yhteistyöhön. Avainkysymys on jakaa tuoreimmat tulokset tiedon loppukäyttäjien kanssa ja mahdollistaa liiketoiminnan luominen tieteellisten tulosten pohjalta. Tätä toimintaa tukemaan FoodAfrica-ohjelma tarvitsee vahvan kytköksen teollisuuteen.

FoodAfrica-ohjelman tutkijat ja ugandalaiset viljelijät neuvottelevat pellonreunalla. Kuva: Jarkko Niemi/Luke
FoodAfrica-ohjelman tutkijat ja ugandalaiset viljelijät neuvottelevat pellonreunalla. Kuva: Jarkko Niemi/Luke

Millaisia lähivuosien suunnitelmia Lukella on yhteistyölle afrikkalaisten kehittyvien talouksien kanssa?

– Luke aikoo ottaa aktiivisemman roolin afrikkalaisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa tehtävässä yhteistyössä. Afrikassa näemme erityisesti Itä-Afrikan yhtenä painopistealueenamme. Luken osaaminen metsänhoidon, ruoan ja maatalouden saroilla tuo yhteen monia toimijoita ja johtaa hyvin koordinoituun yhteistyöhön.

Teksti: Anna-Riitta Lund/Luke

Katso myös