Uutiset Maatalous, Puutarha, Ruoka, Tilasto

Tammikuun puolivälissä oli maatilojen varastoissa ruoka- ja ruokateollisuusperunaa 115 miljoonaa kiloa. Tästä ruokaperunaa oli 100 miljoonaa kiloa. Perunavarastot ovat tyhjentyneet lokakuun puolivälistä 81 miljoonalla kilolla, keskimäärin 27 miljoonalla kilolla kuukaudessa. Tämä vastaa pitkän ajan keskiarvoa.

Jo kolmas peräkkäinen vaikea kasvukausi kiusasi osaa perunanviljelijöistä, mutta päätuotantoalueilla ja varsinkin Pohjois-Pohjanmaalla saatiin hyviäkin satoja. Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan varastoissa olikin tammikuun puolivälissä 58 prosenttia eli 58 miljoonaa kiloa koko maan ruokaperunasta. Kun mukaan lasketaan kolmas pohjalaisalue eli Etelä-Pohjanmaa, niin alueen osuus Suomen ruokaperunavarastoista oli 75 prosenttia.

Ruoka- ja ruokateollisuusperunan varastot 15.10. ja 15.1. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi)

Ruokaperuna riittää kotimaiseen kulutukseen

Tammikuun puolivälin ruokaperunavarastojen voidaan arvioida riittävän kotimaiseen kulutukseen.

– Perunan riittävyyteen vaikuttaa paljon myös varastoinnin onnistuminen. Varastotappiota syntyy tämä talvena haihtumisen vuoksi, sillä varastoja on jouduttu tuulettamaan normaalia enemmän kostean alkutalven vuoksi. Perunan ulkonäköongelmia aiheuttavat sienitaudit, varsinkin harmaahilse, pohtii Luonnonvarakeskuksen yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen.

Ruokaperunan tuonti- ja vientimäärät ovat Tullin tilastojen mukaan olleet syksyllä maltillisia. Merkittävän perunanvientimaan Venäjän markkinat ovat olleet kiinni vuodesta 2013.

Ruokaperunan tuottajahinnoissa on ollut lievää nousua. Joulukuussa 2017 perunasta maksettiin 19,04 euroa sadalta kilolta, kun vuotta aikaisemmin hinta oli 16,44 euroa sadalta kilolta. Hinnat ovat toki paljon alhaisempia kuin katosyksynä 2012, jolloin joulukuussa ruokaperunan tuottajahinta oli 28,53 euroa sadalta kilolta.

Kuva: Rodeo

Isot perunatilat mukana tilastossa

Ruokaperunan varastotilasto kertoo isojen perunatilojen varastotilanteen, koska niiden tuotanto ja varastot ovat Suomen ruokaperunan tuotannon ydin. Kyselyssä olivat mukana ne ruoka- ja ruokateollisuusperunaa viljelevät tilat, joiden peruna-ala oli vähintään viisi hehtaaria.

Tällaisia tiloja oli 475 ja niiden ruoka- ja ruokateollisuusperuna-ala oli yhteensä 10881 hehtaaria. Viime vuoteen verrattuna tilalukumäärä väheni 19 tilalla eli neljällä prosentilla. Keskimääräinen ruoka- ja ruokateollisuusperuna-ala oli 23 hehtaaria tilaa kohti. Tilastokyselyssä oli mukana puolet näistä tiloista. Vastausprosentti oli hyvä, 94.

Katso myös