Uutiset Maaseutu, Maatalous

Suomen lipun käytöstä on asetettu monta sääntöä, ja esimerkiksi lipun nostamisen ja laskemisen aika on tarkkaan määritetty. Hyvän tavan mukaan lippu nostetaan hillityn arvokkaasti, eikä lippu ei saa missään vaiheessa koskettaa maata. Mutta entä jos lippu kasvaa maasta ja sen liehumisaikaa ei jostain syytä voikaan säätää tarkasti?

Näin nimittäin saattaa käydä Jokioisten Luonnonvarakeskuksen (Luke) pellavalippupellolla. Siniristilipun muotoon kylvetty sininen ja valkoinen pellavalajike sananmukaisesti kasvaa maasta ja muodostaa lippukuvion.

– Olen jännittänyt, miten kylmä ja kostea sää vaikuttaa lippuprojektiin. Nyt huomaamme, että alkukasvukauden vaikeudet ovat jonkin verran kukintaa verottaneet. Mutta kuin sitkeä satavuotias Suomikin, jonka alkutaival oli myös vaikea, niin vaan pellava työntää itsenä taimelle ja kukkaan, Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo sanoo.

Siniristilipun muotoon kylvetty sininen ja valkoinen pellavalajike kukinnan alkuvaiheessa. Kuva: Antti Laine, Luke.

Luken työntekijät ovat hoitaneet pellavalippua arvokkaasti ja suunnitelmallisesti, ja lipun koko on suunniteltu tarkkaan virallisten ohjeiden mukaisesti.

– Kylvössä piti erikseen miettiä siemenmäärää ja kylvösuuntia, jotta myös ristikohdassa siniväritys olisi tasainen, Marjo Keskitalo kertoo.

 

Yleisö on tervetullut ihailemaan pellavalipun liehumista Luonnonvarakeskuksen pellolle:

Aika: tiistai 18.7.2017 klo 12–13

Paikka: Jokioinen, Kirkkotien ja Rillitien välissä oleva pelto Humppilantie varrella

Lippuprojekti on osa FutureCrops-hanketta, jossa etsitään uusia kasvilajeja ja tapoja kiinnittää myös kuluttajien huomio pellon antimiin.

FutureCrops – Uusia kasvilajeja tuotantoon, tietoa ja elämyksiä kysynnän ja liiketoiminnan tueksi on Luonnonvarakeskuksen koordinoima hanke. Hankekumppaneita ovat Ammattiopisto Livia, Kulttuuriyhdistys Kuvio, Maa- ja kotitalousnaisten keskus ry, sekä Suomen maatalousmuseo Sarka.