Uutiset Maaseutu, Maatalous

Kasvintuotanto muuttuu. Vanhat kasvit nousevat uudelleen viljelyyn ja uusia lajikkeita jalostetaan. Luonnonvarakeskuksen (Luke) Elonkierto-puiston erikoiskasvi-illassa 17.8.2017 saadaan hyviä vinkkejä ja tärkeää tietoa vähän erikoisemmistakin kasvilajeista sekä kuullaan lajikejalostuksen hyödyistä.

Kvinoa hehkuu. Kuva: Kirsi Raiskio, Luke.

Elonkierron kesän viimeinen teemakierros ”Suomalaiset erikoiskasvit livenä” alkaa puiston portilta klo 18 ja päättyy Elonkierron makasiinille Kuninkaankartanon Panimon Olutiltaan, tuotetorille ja maistiaisiin. Kierros kestää noin puolitoista tuntia.

Illan asiantuntijoina kuullaan erikoistutkija Marjo Keskitaloa Lukesta, kasvinjalostaja Pertti Pärssistä ja markkinointipäällikkö Ulla Kommeria Boreal Kasvinjalostus Oy:sta sekä maatalousyrittäjä Ville Virtasta Murtolan HamppuFarmista ja tuotantopäällikkö Henri Mattilaa HemPrefine Oy:sta.

Kasvintuotanto- ja tuoterintamilla tapahtuu  

Kasvintuotantorintamalla vanhoja kasveja on noussut uudelleen viljelyyn ja uusia lajikkeita jalostetaan.

− Erikoiskasvit kiinnostavat viljelijöitä ja yhtä lailla kuluttajia. Tämä yhtälö mahdollistaa erikoiskasvien viljelyn laajentumisen, kertoo erikoistutkija Marjo Keskitalo Lukesta.

Illan aikana puhutaan muun muassa öljyhampusta, joka on ravintorikas monikäyttöinen kasvi sekä tutustutaan kuituhamppuun ja sen moniin mahdollisuuksiin.

Lajikejalostus hyödyttää elintarvikeketjua

Kasvinjalostus ja sen tuottamat uudet lajikkeet ovat tärkeitä kasvinviljelylle ja koko elintarviketuotannolle. Jalostuksella parannetaan sadon määrää ja laatua ja vähennetään tuotannon riskejä, kuten laatutappiota ja talvehtimisvaurioita. Jalostustyössä on tärkeää tuntea viljelijöiden ja teollisuuden lajiketarpeet.

Boreal Kasvinjalostus Oy:n jalostusohjelmien kasvilajeista härkäpavulla on tällä hetkellä kovin noste. Tänä kesänä härkäpavun viljelyala, 22 600 hehtaaria, ohitti ensimmäistä kertaa perunan viljelyalan. Kasvua viime vuoteen tuli huimat 37 prosenttia.

− Härkäpavun jalostuksen ja uusien lajikkeiden käyttöönoton näkökulmasta edessä on mielenkiintoisia vuosia, sillä kasvilajin hyödyntäjien joukko kasvaa koko ajan. Meillä härkäpavun jalostusohjelma tuottaa kasvavaan tarpeeseen uusia härkäpapulajikkeita, joista ensimmäisenä laajempaan viljelyyn pääsee Sampo, kertoo Borealin markkinointipäällikkö Ulla Kommeri.

Erikoiskasvi-illan järjestävät Luke ja Boreal Kasvinjalostus Oy.

Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisilla, Turku–Hämeenlinna-tien (valtatie 10) läheisyydessä noin 10 km Forssasta. Puiston osoite: Ojaistentie 44,
31600 Jokioinen. Puistoon on vapaa pääsy joka päivä klo 6–22.

Lisätietoja:
Teemailta: Marjo Keskitalo, Luke ja Ulla Kommeri, Boreal Kasvinjalostus Oy
Elonkierto: Minna Pajunen, Luke, puh. 029 532 2441
Öljyhamppu: Ville Virtanen, Murtolan HamppuFarmi
Kuituhamppu: Henri Mattila, HemPrefine Oy