Uutiset Maatalous, Ruoka, Tilasto

Tammikuun puolivälissä maatilojen varastoissa oli ruoka- ja ruokateollisuusperunaa yhteensä 97 miljoonaa kiloa. Tästä ruokaperunaa oli 75 miljoonaa kiloa. Perunavarastot ovat tyhjentyneet viimetalvista nopeammin ja lokakuun puoliväliin verrattuna varastot ovat puolittuneet. Ruokaperunavarastot ovat pienentyneet tänä talvena keskimäärin 28 miljoonan kilon kuukausivauhtia.

Kesä 2018 oli kasvuoloiltaan vaihteleva eri puolella Suomea, mutta perunan päätuotantoalueilla Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla satotaso oli kohtalainen, paikoin hyväkin.

– Näiden alueiden maatilojen perunavarastoissa on 65 prosenttia Suomen perunoista. Kun mukaan lasketaan myös Etelä-Pohjanmaan perunavarastot, selviää että kolmen pohjanmaalaisen ELY-keskuksen alueella on yli 80 prosenttia Suomen perunavarastoista, kertoo yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Tammikuun puolivälissä maatilojen varastoissa oli ruoka- ja ruokateollisuusperunaa yhteensä 97 miljoonaa kiloa. (Kuva: Luken arkisto)

Ruokaperunan varastot vaikuttavat hintoihin vain vähän

Verrattaessa tammikuun ruokaperunan varastomääriä 11 vuoden aikajanalla, on vain neljänä vuonna varastoissa ollut perunaa vähemmän kuin sata miljoonaa kiloa. Tämä tammikuu oli lähes samanlainen kuin vuoden 2017 tammikuu, jolloin ruokaperunaa oli hieman vähemmän kuin nyt eli 73 miljoonaa kiloa.

– Vaikka varastomäärät ovat edellistalvista pienemmät, ei se ole juurikaan vaikuttanut ruokaperunan tuottajahintaan. Viimeisimmän eli joulukuussa 2018 julkaistun maataloustuotteiden tuottajahintatilaston mukaan ruokaperunasta maksettiin viljelijälle 19,18 euroa sadalta kilolta. Joulukuussa 2017 tuottajahinta oli 19,04 euroa sadalta kilolta.

Pankkitunnuksilla vastaamaan verkkokyselyyn

Tänä vuonna ruokaperunan varastotilasto oli ensimmäinen Luken tilasto, jossa siirryttiin käyttämään verkkokyselyn tunnistautumisessa suomi.fi-palvelua. Tällöin vastaajat pääsivät sisään kyselyyn omilla pankkitunnuksillaan.

– Tästä oli selvästi hyötyä, sillä viljelijät ovat jo muissa palveluissa tottuneet käyttämään pankkitunnistautumista. Se on myös aiempaa tunnistautumistapaa tietoturvallisempi. Mikä parasta, verkossa vastanneiden osuus kasvoi 50 prosenttiin, iloitsee Jaakkonen.

Ruokaperunan varastotilasto kertoo isojen perunatilojen varastotilanteen, koska niiden tuotanto ja varastot ovat Suomen ruokaperunan tuotannon ydin. Kyselyssä olivat mukana ne ruoka- ja ruokateollisuusperunaa viljelevät tilat, joiden peruna-ala oli vähintään viisi hehtaaria.