Uutiset Maatalous, Tilasto

Ohra on Suomen valtavilja peittäen viidenneksen Suomen peltoalasta. Ohra menetti tänä keväänä kymmenyksen alastaan lähinnä rehunurmialaksi. Rehunurmiala kasvoi suurimmaksi yli kahteenkymmeneen vuoteen. Ohra ja rehunurmi kattavatkin yhdessä puolet peltoalasta.

Kuva: Erkki Oksanen, Luke

– Viljelyalojen muutokset heijastavat hyvin peltokasvituotannon muutostuulia. Etenkin kauran, härkäpavun ja kuminan viljelyalan nousu vastaa markkinoilta ja kuluttajilta tulevia odotuksia, kertoo yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta.

Kumina- ja härkäpapuala jo ohi peruna-alan

Kumina on kuulunut parikymmentä vuotta Suomen pelloille menestyvänä vientituotteena. Härkäpapualan kiri kohti nykyistä yhtä laajaa viljelyä perunan ja kuminan kanssa alkoi vuonna 2010. Kaikkien kolmen viljelykasvin ala ylittää tänä vuonna 20 000 hehtaaria.

Rapsi korvaa rypsiä

Rapsi ohitti viime vuonna niukasti rypsialan. Tänä vuonna rapsiala (38 000 hehtaaria) on jo selvästi rypsialaa (28 000 hehtaaria) suurempi. Viljelijöiden valinnan ymmärtää hyvin, kun vertaa rypsin ja rapsin hehtaarisatoja viime vuonna – satotaso oli selvästi suurempi rapsilla.

Rehunurmiala suurin yli 20 vuoteen

Kuivaheinä- ja säilörehusato ovat rehunurmialan päätuotteet ja niiden sato-odotusten kannalta viljelyalan kasvu lupaa korotusta. Rehunurmiala on suurin sitten vuoden 1995. Rehunurmiala oli tuon vuoden jälkeen jatkuvassa laskussa, mutta viime vuonna tapahtui käänne ylöspäin, joka vahvistui tänä vuonna.

Taustaa

Tilaston tiedot perustuvat tänä keväänä viljelijöiden päätukihaun yhteydessä ilmoittamiin kasvikohtaisiin viljelyaloihin. Arviolta 90 prosenttia ilmoituksista oli käytettävissä näihin ennakkotietoihin. Viljelyalatiedot tarkentuvat ja niitä on saatavilla ELY-keskusalueittain 14.7.2017. Silloin Luke julkaisee Käytössä oleva maatalousmaa -tilaston alueittaiset ennakkotiedot.