Uutiset Maatalous

Suomessa ensimmäistä kertaa pidetty NJF-luomukonferenssi päätettiin keskiviikkona 21. kesäkuuta tyytyväisin mielin. Konferenssissa esiteltiin viimeisimpiä tutkimustuloksia ja käytiin vilkasta keskustelua ajankohtaisten tutkimusaiheiden ympärillä. Luomun merkitys tulevaisuuden ruokajärjestelmänä ja pyrkimys kohti kestävämpiä tuotantojärjestelmiä oli kantava teema keskusteluissa, tutkimusesitelmissä ja konferenssin pääpuhujien esityksissä.

Konferenssin tutkimusesitelmät oli ryhmitelty neljään teemaan: kestävä luomutuotanto, luomuruoka, terveys ja hyvinvointi sekä luomu yhteiskunnassa.

Tutkimusesitykset tarjosivat monitieteisiä näkemyksiä luomutuotannon eri osa-alueiden tutkimukseen ja kehittämiseen.

– Yhteistyön ja tiedonvaihdon merkitys korostui niin tutkijoiden välillä kuin tutkimustulosten viemisessä yhteiskuntaan esimerkiksi hyvien käytäntöjen levittämisen avulla niin tutkimusmaailmassa kuin käytännön luomutuotannossa, Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen summaa.

Yksi konferenssin pääpuhujista, professori Dr. Gerold Rahmann valotti konferenssin päätöspäivänä luomun roolia tulevaisuuden ruokajärjestelmissä. Rahmann toimii myös kansainvälisen luomututkimusjärjestön ISOFARin puheenjohtajana. Työssään hän keskittyy kestävien tuotantojärjestelmien kehittämiseen.

– Rajallisten resurssiemme käyttöä tulee tehostaa jokaisessa tuotantojärjestelmässä, professori Gerald Rahmann totesi.

Ruuantuotannon tulee ylipäätään olla entistä kestävämpää, ja tuotantojärjestelmät voivat oppia toisiltaan. Sekä luonnonmukaisen että tavanomaisen viljelyn on kehitettävä menetelmiään yhä edelleen.

– Tulevaisuuden haasteet ovat toisaalta erittäin laajoja, toisaalta hyvin yksityiskohtaisia. Luomusektori voi johtaa tulevaisuuden innovointia ja kehittää polkuja, joilla tuotanto saadaan entistä kestävämmäksi, Rahmann ehdottaa.

Kansainvälisen NJF-tutkimuskonferenssin vieraat pääsivät tutustumaan paikallisiin luomutuotteisiin, kun ensimmäinen päivä päättyi yhteiseen luomubuffettiin, jonka tarjonta oli koottu pitkälti alueen luomutiloilta. Toisena konferenssipäivänä vieraat kävivät tutustumisvierailuilla myös paikallisilla luomutiloilla.