Uutiset Maaseutu, Maatalous, Puutarha, Ympäristö

Lehmä on esillä monin tavoin Luonnonvarakeskuksen (Luke) Elonkierto-puistossa Jokioisilla tänä kesänä: teemakierroksella, tiedeluontokoulussa sekä Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi rakennetussa Mustikki-näyttelyssä.  Siellä selviää, että tämän päivän lehmä elää hyvin erilaista elämää kuin sisarensa 100 vuotta sitten.   

Kuva: Anneli Nuoranne, Luke.

Maidosta on moneksi

Kesän ensimmäinen teemakierros ”Härkätietä diginavettaan – maidosta Mifuksi” alkaa 29.6. klo 18 puiston portilta ja kestää noin puolitoista tuntia. Teemaillassa puhutaan lehmän ravitsemuksesta ja kuullaan, kuinka lantaa tuottavasta vetojuhdasta on kehittynyt biojalostamo.

Lehmän ravitsemuksen asiantuntijana on tutkimusprofessori Marketta Rinne ja eläinjalostuksen tutkimusprofessori Esa Mäntysaari Lukesta. Maitotuotteisiin tutustutaan ja uutuustuotteita maistellaan Valio Oy:n tuotekehittäjä Essi Kilpeläisen opastuksella. Teemakierros päättyy Elonkierron makasiinille, jossa avataan lehmäaiheinen näyttely Mustikki.

Mustikki-näyttelyssä seurataan lehmän elämää satavuotiaassa Suomessa

Kuva: Kansatieteen kuvakokoelma, Museovirasto.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi rakennetun näyttelyn päähenkilö on Mustikki-lehmä.

–  Mustikki ottaa kantaa muun muassa eläinjalostukseen ja pohdiskelee tulevaisuuttaan, kertoo näyttelyn kokoamisessa aktiivisesti mukana ollut Rinne.

Mustikki-näyttelystä selviää, miten monin tavoin lehmä on liittynyt suomalaisten elämään. Siinä tuodaan myös esiin maitotuotteiden kirjon kasvu kuluneen vuosisadan aikana. Tämän päivän lehmä elää hyvin erilaista elämää kuin sisarensa 100 vuotta sitten.

– Mustikki on ainutlaatuinen näyttely. Siinä kävijä pääsee tutustumaan myös oikeisiin lehmiin. Elonkierrossa laiduntaa kolme ayrshirehiehoa ja rantalaitumelta voi bongata kaikki suomenkarjarodut eli länsisuomalaisen, itäsuomalaisen (kyyttö) ja lapinlehmän, Rinne jatkaa.

Näyttelyn kokoamisesta on vastannut Luke, mutta mukana on ollut monia eri tahoja, joista tärkeimpänä Jokioisten Miinan koulun 3–4 luokat.

– Ajatus näyttelyn rakentamiseen lähti koulujen uuden opetussuunnitelman soveltamisesta käytäntöön, kertoo kouluyhteistyön vetäjä opettaja Johanna Julkunen.

Uudessa opetussuunnitelmassa painotetaan monialaisia oppimiskokonaisuuksia, asioiden välisten yhteyksien ymmärtämistä, omatoimisuutta ja yhdessä tekemisen taitoja.

– Oppilaat tekivät muun muassa videoanimaatioita, haastattelivat maidontuottajaa, tutustuivat meijeriin ja tekivät juustoa. Koululaiset yllättivät sekä työn tilaajan että meidät opettajat innostuksellaan ja luovuudellaan. Odotamme mielenkiinnolla näyttelyyn tutustumista, jatkaa Julkunen.

Koko perheelle suunnattu näyttely on avoinna Elonkierron makasiinissa arkisin 30.6.–17.8. klo 8–15.30 sekä iltaisin ja viikonloppuisin makasiinikahvilan aukioloaikoina. Lehmäaihe on mukana myös kouluikäisille suunnatussa tiedeluontokoulussa 21.6., ja osia näyttelystä siirretään Lasten maatalousnäyttely Mansikin tiedetelttaan 9.9.

Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisissa Lounais-Hämeessä. Lehmät, hevoset, lampaat ja vuohet laiduntavat puistossa kesäkuun alusta syyskuun puoleen väliin. Kävijä pääsee tutustumaan ilmaiseksi myös harvinaisiin suomalaisiin maatiaislehmärotuihin, kyyttöihin, lapinlehmään ja länsisuomenkarjaan. Lisäksi puistossa kasvavat yleisimmät viljely- ja maatiaiskasvit.   

Lisätietoja:
Teemailta ja näyttely: Marketta Rinne
Kouluyhteistyö: Johanna Julkunen
Elonkierto: Anneli Nuoranne