Uutiset Yleinen

Kuinka hevosenlantaa voi hyödyntää energianlähteenä? Entä mitä puuhaavat hyönteismaailman hyvät, pahat ja rumat? Mikkelin Tiedepäivillä se kuullaan. Kaikille avoin seminaari käynnistää Tiedepäivien tapahtumasarjan 19.4. klo 12 Mikkelin yliopistokeskuksen auditoriossa.

Seminaarin aiheet käsittelevät kestävää luonnonvarataloutta yhteiskunnassa ja tulevaisuuden energianlähteitä.

– Kannattaa tulla kuulemaan, ohjelmassa on paikallisten asiantuntijoiden ajankohtaisia puheenvuoroja, ja tilaisuudessa kuullaan myös nuorten ajatuksia tulevaisuuden luonnonvarojen käytöstä, asiantuntija Ulla Jurvanen Mikkelin yliopistokeskuksesta kertoo.

Luonnonvarakeskus (Luke) nostaa Mikkelin tiedepäivillä esille sen, miten kestävä luonnonvaratalous yhteiskunnassa rakentuu tulevaisuudessa sekä millaisin keinoin voidaan tukea monimuotoista hyötyeliöstöä ja sen tuottamia ekosysteemipalveluja peltoviljelyssä. Lisäksi pohditaan, kuinka luomua voidaan hyödyntää matkailuyritysten liiketoiminnassa.

– Luonnon ja ihmisten tarpeiden oikeanlainen yhteensovittaminen on edellytys kestävälle kehitykselle. Siksi on tunnettava erilaiset ratkaisut ja vaikutusmekanismit, joilla voimme edistää kestävää biotaloutta sekä sen edellyttämiä muutoksia yhteiskunnassa, toteaa Luken johtava tutkija Pasi Rikkonen.

Seminaarin päätteeksi Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen julkistaa vuoden 2018 Tieteenkesyttäjän ja Tieteenkesyttäjä Juniorin.

Seminaarin jälkeen Tiedepäivät jatkuvat klo 16.30 yliopistokeskuksen auditoriossa professori Timo Honkelan luennolla ”Paikallisuus digimaailman vahvuutena”. Luento on kaikille avoin ja maksuton.

Tiedepäivät jatkuvat satutunti- ja villiyrttiteemoilla

Tiedepäivät jatkuvat 24.4. klo 9.30 Mikkelin seutukirjaston lastenosastolla. Tuolloin lapsilla ja lapsenmielisillä on mahdollisuus osallistua Tiedesatutunnille. Kansantieteilijä, dosentti Teppo Korhonen lukee elämästä entisaikaan ja kertoo oman lapsuutensa leikeistä.

Torstaina 26.4. klo 16.30–18 kirjastolla tutustutaan villiyrtteihin. Projektipäällikkö Birgitta Partanen kertoo villiinnyttävistä villiyrteistä ja yrttitutkija Bertalan Galambosi puhuu tutkimuksesta tuotannon tukena. Tilaisuuden aikana voi tutustua Kotikorven puutarhan yrtteihin.

Mikkelin yliopistokeskus, Luonnonvarakeskus, Mikkelin seutukirjasto ja Mikkelin lukio järjestävät Tiedepäivät yhteistyössä Mikkelin kaupungin kanssa. Tapahtuma järjestetään nyt kymmenettä kertaa ja tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.