Uutiset Kala, Ympäristö

Vedenalaisesta meriluonnosta kertova ”Meren aarteet – Löytöretki Suomen vedenalaiseen meriluontoon” on WWF:n vuoden luontokirja. Jo 40. kerran järjestetyn kilpailun voittajan valitsi 41 teoksen joukosta Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori.

Meren aarteen wwf vuoden luontokirjaMeren aarteet on ensimmäinen kattava tietoteos Suomen vedenalaisesta meriluonnosta. Se pohjautuu Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelman (VELMU) tuloksiin. Ympäristöministeriön koordinoima ohjelma on kartoittanut vedenalaista luontoa yli kymmenen vuoden ajan, ja vedenalaista meriluonnosta on paljastunut huimasti uuttaa tietoa.

Kirja esittelee Itämeren historiaa, elinympäristöjä ja lajikirjoa. Kirjassa on satoja ennen näkemättömiä vedenalaisia valokuvia sekä karttoja vedenalaisten eläin-, kasvi- ja levälajien levinneisyydestä Suomen rannikolla.

Merten aarteet -kirjan toteutukseen osallistui yli kolmekymmentä kirjoittajaa ja kuvaajaa. Luonnonvarakeskuksesta kirjoittajina olivat erikoistutkijat Meri Kallasvuo ja Antti Lappalainen. Kirjan ovat toimittaneet Markku Viitasalo, Kirsi Kostamo, Eeva-Liisa Hallanaro, Wilma Viljanmaa, Suvi Kiviluoto, Jan Ekebom ja Penina Blankett.