Uutiset Yleinen

Mustikan, puolukan ja suomuuraimen satotietoja voi nyt seurata Luonnonvarakeskuksen (Luke) marjahavainnot.fi-palvelusta. Kansalaiset ovat tervetulleet mukaan kartuttamaan satotietoja tallentamalla omia havaintojaan järjestelmään.

Mustikkaa. Kuva: Merja Lindroos, Luke.

Suomen lähes kolme miljoonaa marjastajaa pohtii joka vuosi, mistä päin Suomea parhaat marjapaikat löytyvät ja mihin aikaan kesästä marjaan kannattaa lähteä.

– Luken karttapohjainen marjahavainnot.fi-palvelu on perustettu siksi, että luonnonmarjojen ystävät ja marjastajat voivat tuottaa toisilleen mahdollisimman ajan tasalla olevaa tietoa marjasatonäkymistä. Palveluun kerätään eri puolilla Suomea tehtyjä havaintoja mustikan, puolukan ja suomuuraimen kukista, raakileista ja kypsistä marjoista, kertoo Luken erikoistutkija Rainer Peltola.

Mitä useampi osallistuu, sitä tarkempi tieto on käytettävissämme

Vuonna 2018 perustetussa järjestelmässä on vielä tällä hetkellä pääasiassa 4H-nuorten tekemiä havaintoja, mutta tietojen odotetaan täydentyvän nopeasti kuluvan kesän aikana. Tällä hetkellä palvelussa näkyvät vielä vuoden 2018 havainnot, mutta järjestelmä nollataan vuoden 2019 havaintoja varten huhtikuun puolen välin tienoilla ja vanhat havainnot siirtyvät arkistoon. Ensimmäiset kuluvan vuoden kukkahavainnot ilmestynevät järjestelmään toukokuussa, kevään etenemisnopeudesta riippuen.

– Kannustamme ihmisiä osallistumaan. Kuka tahansa voi tehdä havaintoja kirjautumalla palvelun käyttäjäksi ja perustamalla oman havaintometsikön koeruutuineen. Havainnointi on mielenkiintoista puuhaa, Peltola toteaa.

Salaisten marjapaikkojen paljastumista ei tarvitse pelätä, sillä havaintometsä näkyy palvelussa vain 25 neliökilometrin (5 x 5 kilometriä) tarkkuudella. Palveluun kirjautuneille käyttäjille havainnot ovat näkyvissä reaaliaikaisesti. Muut näkevät satotilanteen noin viiden vuorokauden viiveellä.

Järjestelmää kehitetään käyttäjäkokemusten perusteella. Marjahavainnot.fi täydentää Luken muita kansalaisaktiivisuuteen luottavia tiedotus- ja tiedonkeruujärjestelmiä (riistahavainnot.fi ja kalahavainnot.fi).

Perusta oma havaintometsikkösi alla olevien ohjeiden mukaisesti. Tervetuloa mukaan kartuttamaan marjasatotietoa!