Uutiset Maaseutu, Maatalous

Suomalaista maaseutua ja sen mahdollisuuksia esittelevä lasten maatalousnäyttely Mansikki valloittaa jälleen Luonnonvarakeskuksen (Luke) Jokioisten Elonkierto-puiston syyskuun 8. päivänä.

Hellyttävä karitsa. Kuva: Janne Lehtinen.

Tapahtuman rungon muodostavat aiempien vuosien tapaan eläimet, maatilan työkoneet ja erilaiset puuhapisteet, joissa lapsi saa itse kokea ja onnistua. Lisäksi tällä kertaa on luvassa myös uudenlaisia Mansikki-muistoja.

Pomun temput, PellePändi ja belgian jättikanit ihastuttavat

– Uusia elämyksiä synnyttävät tänä vuonna muun muassa ponikärryillä ajelu, suurikorvaiset belgian jättikanit, hyönteishotellin nikkarointi tai fatbikella ajelu. Koiraharrastusmaailmasta tapahtumassa esitellään noseworkia eli hajutunnistusta. Temppuponi Pomu esiintyy yleisölle, ja veikeä peikko vie lapsia satumaailmaan, kertoo LounaPlussan Elina Hujanen.

Eläinosastolla tavataan perinteisten maatilan eläinten lisäksi muun muassa aaseja, alpakoita ja ylämaankarjaa.

Oljissa hyppely, traktorilla ajaminen, lampaan villan koskettaminen tai maitokärryjen työntäminen on monelle lapselle ainutlaatuinen elämys. Ja jos sen voi vielä kokea vaikkapa isovanhempien kanssa, entisaikain tarinoita kuunnellen, syntyy läpi elämän säilyviä lapsuusmuistoja.

Ohjelmalavalla pikkuväkeä viihdyttää PellePändi, joka yleisön joukossa kierrellessään myös improvisoi lauluja lasten nimistä! Viihdeorkesteri Tähtisade lyö tahtia päivään, ja Ypäjä Talentin nuorta osaamista nähdään sekä laulun että tanssin muodossa. Mansikin avauspuheen pitää Forssan Lehden päätoimittaja Petri Hakala.

Tänäkin vuonna Mansikissa nähdään koululaisryhmiä opettajiensa johdolla viettämässä lauantaityöpäivää. Elämyspäivä laitetaan vauhdikkaasti käyntiin heti parkkipaikalta maksuttomalla traktorinlavakyydillä kohti Elonkierron porttia. Kirjastoautokin on koko päivän paikalla.

Mansikki on yhteinen ponnistus

Nyt jo viidettä kertaa järjestettävä Mansikki on saavuttanut vankan jalansijan seudun tapahtumatarjonnassa. Taustalta löytyy monenlaisia yhteistyökuvioita, kun mukana on Luken ja LounaPlussan lisäksi Jokioisten kunta, tusinan verran yhdistyksiä sekä seudun yrityksiä.

Merkonomiopiskelijat toteuttavat asiakaspalautekyselyn osana opintojaan, luonnonvara-alan opiskelijat ovat mukana tekemässä itse tapahtumapäivää, ja löytyypä taustajoukoista myös muutaman kunnan työpajakin.

– Verkosto laajenee hiukan joka vuosi, ja noin viiden tuhannen hengen tapahtumaksi kasvaneen Mansikin hyöty jää seudun yhdistyksille, Hujanen kertoo.

Mansikki 8.9.2018 klo 10-17. Pääsylippu Mansikkiin maksaa 5 euroa, ja alle kolmevuotiaat pääsevät veloituksetta.