Uutiset Kala, Maaseutu, Maatalous, Metsä

Lasten maatalousnäyttely Mansikki kutsuu jälleen perheitä syyskuun 10. päivä. Tervetuloa tutustumaan tieteen ihmeisiin klo 10–17 Luonnonvarakeskuksen (Luke) Elonkierto-puistoon Jokioisiin! Tiedeteltat ovat osa Mansikin runsasta tarjontaa.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tiedeteltoissa havainnollistetaan luonnonvarojen tutkimusta ennen kaikkea lapsille, mutta myös lasten vanhemmille ja muille aikuisille.

– Lapset pääsevät lypsämään tekoutareilla tai kiinnittämään eläimille häntiä, aikuiset voivat lueskella tutkijoiden tekemiä tietoiskuja, tiedetelttojen suunnittelusta vastannut tutkimussihteeri Anneli Nuoranne Lukesta sanoo.

Miten paljon lehmään mahtuu maitoa?

Luken tiedeteltan kotieläinosastolla voi tutustua lypsylehmän elämään eläimen itsensä kuvaamalla videolla. – Videon kuvaaja Ynnytär asustaa Luken Maaningan pihatossa. Se syö, märehtii, lepää, käy lypsyllä ja hengaa kavereiden kanssa eli elelee tavallista lypsylehmän elämää, Nuoranne kertoo.

Kävijä pääsee näkemään myös kuinka paljon keskivertolehmä syö. Tässä näyttelyssä rehua saa myös kosketella käsin. Esittelypöydälle kootusta maitopurkkikasasta voi hahmottaa lehmän maidontuotoksen määrää.

Tunnistatko maidon tuoksun, entä millainen on maidon matka navetasta päiväkotiin? Mitä kaikkea maidosta voidaan tehdä? Näitä kysymyksiä ovat havainnollistaneet Luken elintarviketutkijat. Osastolla lapset pääsevät lypsämään tekoutareilla ja suorittamaan lypsypassin, jonka palkintoina on maitotuotteita.

Pieniä hyönteisiä ja suurpetoja

Hyönteisosastolla on esillä sekä haitallisia että hyödyllisiä hyönteisiä. Kävijä voi seurata jauhopukkien ja etanoiden touhuja terraariossa, ja mikroskoopin avulla pääsee tutkailemaan yksityiskohtia tarkemmin.

Myös pedot esittäytyvät samalla osastolla. Kuinka pitkä on karhun kulmahammas, kuinka suuri on suden tassu, kuinka pehmeä on ilveksen turkki? Nähtävillä on myös riistakameraotoksia susien elämästä.

Tunnistatko eri marjat, entä entisaikojen viljelykasvit? Kasviteltassa pääset kokemaan marjojen värikkään maailman eri aistien avulla ja suunnittelemaan tulevaisuuden viljelykasveja. Marjojen tuoksut, maku ja monimuotoisuus tulevat tutuksi.

Parhaillaan vietettävän kansainvälisen palkokasvivuoden 2016 kunniaksi esillä on myös erilaisia palkokasveja. Paikalla olevat tutkijat haastavat kaikkia kävijöitä osallistumaan somessa #papuhaaste-kampanjaan.

Koko perheen Mansikki-maatalousnäyttelyssä lapset voivat tutustua hauskalla tavalla suomalaiseen maaseutuun. Lippu Mansikkiin maksaa neljä euroa, ja alle 3-vuotiaille tapahtuma on maksuton. Muutamissa puuhapisteissä tarvitaan hieman taskurahaa. Suuren suosion saavuttaneen Mansikin järjestävät Luonnonvarakeskus, LounaPlussa ry ja toistasataa vapaaehtoista.

mansikki_tunnus

Katso myös