Uutiset Metsä, Ympäristö

Uudesta Biomassa-atlas-verkkopalvelusta löytyvät kätevästi metsä-, pelto-, lanta- ja jätebiomassoja koskevat tiedot. Ilmaston lämpenemisen myötä erilaiset metsätuhot lisääntyvät. Marjat ja sienet ovat kivennäisaine- ja vitamiinipommeja, nyt niitä löytyy lähimetsistä.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) asiantuntijat ovat kertomassa tuoreita tutkimuskuulumisia ajankohtaisista aiheista 1.–2.9.2017 Silva metsänäyttelyssä Joensuussa. Osastokortteli sijaitsee Josekin ja Joensuun raitin kulmauksessa, numerossa 400.

Biomassa-atlas – avoinna 24/7

Suomen metsä-, pelto-, lanta- ja jätebiomassoja koskeva tieto on nyt avoimesti saatavilla yhdeltä luukulta, Biomassa-atlas-verkkopalvelusta. Palvelusta voi hakea tietoa biomassojen määristä valitsemaltaan alueelta. Palvelu avattiin kesäkuussa, ja sen kehittämistä jatketaan tiedonkäyttäjien tarpeet huomioiden. Työstä vastaavat Luonnonvarakeskuksen (Luke), Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), Tapio Oy:n sekä Itä-Suomen ja Vaasan yliopistojen asiantuntijat. Palvelua esitellään perjantaina 1.9. projektipäällikkö, tutkija Eeva Lehtosen johdolla. Tervetuloa testaamaan Biomassa-atlas-verkkopalvelua!

Miltä näyttää versosurman vaivaama mänty? Entä miten mittavia tuhoja pieni kirjanpainajakuoriainen voi saada aikaan?

Kirjanpainaja. Kuva: Erkki Oksanen, Luke.

Ilmaston lämpenemisen myötä myös metsähyönteistuhot lisääntyvät. Tuholaisista merkittävin on kirjanpainajakuoriainen, joka lämpimän kesän kuluessa saattaa tuottaa jopa kaksi sukupolvea uusia kirjanpainajia.  Luke kehittää seurantaa ja torjuntaa yhteistyössä Suomen metsäkeskuksen kanssa.

Versosurma on surmakkasienen aiheuttama tauti, joka esiintyy pääasiassa männyllä.  Sitä tavataan jonkun verran myös kuusella sekä useilla muilla havupuulajeilla. Männyllä tauti tappaa kasvaimia ja oksia latvuksen alaosassa, mutta se voi muutamassa vuodessa levitä koko latvukseen. Kuusella tauti esiintyy lievempänä, tappaen jonkin verran latvakasvaimia ja taimia. Tautia on esiintynyt Itä-Suomessa tänä kesänä runsaasti.  Tervetuloa Luken osastolle tutustumaan tuoreisiin metsätuhoaineistoihin.

Kutsu tutkija kylään -kampanjan rahoituksella tutkija voi työskennellä yrityksessä 1–2 päivää veloituksetta

Tässä kampanjassa on vain voittajia. Kutsumalla tutkijan kylään yritys voi selvittää, miten Luken osaaminen voisi palvella sen toimintaa. Vastaavasti tutkija voi vierailunsa aikana tutustua yrityksen toimintaan ja mahdollisiin yhteistyömahdollisuuksiin. Aloite vierailulle voi tulla kummasta suunnasta tahansa. Kampanjan kotipesä on joensuulainen GreenHUB-osaajayhteisö, jossa alueen parhaat asiantuntijat ratkovat yhdessä yritysten liiketoiminnan haasteita. Toimialueena on koko maa. Yrittäjä, tervetuloa Luken osastolle kutsumaan tutkija kylään!

Metsä suo nyt antejaan, ”superfoodia” löytyy vielä moneen lähtöön

Kuva: Merja Lindroos, Luke.

Marjakausi kääntyy tältä vuodelta jo ehtoopuolelle, onneksi tarjolla on vielä muun muassa runsas sato puolukkaa. Sienestäjät ovat vasta pääsemässä vauhtiin. Marjojen ja sienien hyvinvointivaikutuksista ja sadoista käy kertomassa Luken erikoistutkija Kauko Salo.