Uutiset Yleinen

Kennelliiton hanke ”Kotimaiset rodut kansallisaarteinamme” on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Hankkeen avulla tehdään tunnetuksi suomalaisia koirarotuja ja edistetään niiden säilymistä ja kasvatustyötä. Hanke julkaistiin 11. joulukuuta Koiramessuilla Messukeskuksessa Helsingissä. Samalla Luken koordinoima Kansallinen eläingeenivarahanke sai 9000 euron lahjoituksen, joka käytetään kotimaisten koirarotujen geenipankin rakentamiseen.

Suomalaisilla koiraroduilla eli suomenpystykorvalla, karjalankarhukoiralla, suomenajokoiralla, lapinporokoiralla, suomenlapinkoiralla ja pohjanpystykorvalla on pitkä historia ihmisten apulaisina. Ne ovat kansallisaarteitamme ja kuuluvat vahvasti suomalaiseen kulttuuriperintöön.

Suomenpystykorva. Kuva: Kirsi Hassinen
Suomenpystykorva. Kuva: Kirsti Hassinen

Hanke näkyy eri puolilla Suomea järjestettävissä tapahtumissa. Kotimaisia rotuja esitellään ensi vuoden aikana muun muassa monilla messuilla, kotimaisten rotujen mestaruusotteluissa ja erikoisnäyttelyissä sekä monissa Kennelliiton tapahtumissa. Vuosi huipentuu Koiramessuilla joulukuussa 2017.

Rotujen tulevaisuus turvataan geenipankilla

Kennelliitto on sitoutunut Kansalliseen eläingeenivaraohjelmaan suomalaisten koirarotujen osalta. Luonnonvarakeskuksen (Luke) koordinoimassa ohjelmassa Kennelliitto on mukana muodostamassa geenipankkia, joka rakennetaan turvaamaan rotujen geneettinen monimuotoisuus ja säilyminen myös tulevaisuudessa. Luke ja Kennelliitto ovat laatineet geenipankin perustamisesta suunnitelman, jossa ensi vaiheessa pakastetaan nestetyppeen siemennesteannoksia alkuperäisistä koiraroduista.

Geenivarahanke sai merkittävän lahjoituksen Koiramessuilla, kun Kennelliiton ja Agria Eläinvakuutuksen yhteisestä aktiviteettirahastosta lahjoitettiin hankkeelle 9 000 euroa. Kansallisen eläingeenivaraohjelman koordinaattori, Luken tutkimusprofessori Juha Kantanen nouti lahjoituksen Koiramessuilla järjestetyssä tilaisuudessa, jossa myös esiteltiin kaikki suomalaiset koirarodut. Summa käytetään kotimaisten koirarotujen geenipankin rakentamiseen.

Lue lisää Kennelliiton uutisesta

Lapinporokoira. Kuva: Kirsi Hassinen
Lapinporokoira. Kuva: Kirsti Hassinen
Suomenlapinkoira. Kuva: Kirsi Hassinen
Suomenlapinkoira. Kuva: Kirsti Hassinen

Katso myös