Uutiset Metsä

Suomen Metsämuseo Luston järjestämässä Joulupuun päivä -tapahtumassa Punkaharjulla äänestettiin kauneimmasta joulupuusta. Joulupuuviljelmällä kasvatettu, leikkaamalla muotoiltu kuusi oli halutuin, mutta runsaasti ääniä saivat myös nuori metsässä kasvanut kuusi sekä kasvullisesti lisätty kuusen erikoismuoto. Eniten joulupuuna vierastettiin mäntyä, enemmän kuin muovikuusta.

Kuva: Teijo Nikkanen, Luke.

Arvioitavana oli 13 erilaista joulupuuta: kuusia (kolme lajia, kuusi puuta), pihtoja (kolme lajia) sekä lisäksi mäntyjä (kaksi lajia), kataja ja muovikuusi. Äänestys toteutettiin yhteistyössä Luston, Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Joulupuuseura ry:n kanssa.

Luken tutkimusmetsän metsäkuusi ja kasvullisesti lisätty kuusen erikoismuoto olivat voittajan jälkeen suosituimpia

Joulupuita arvioimassa. Kuva: Teijo Nikkanen, Luke.

Metsämuseo Luston jokavuotisessa Joulupuun päivän tapahtumassa 1.12. oli tänä vuonna näytteillä ja arvioitavana 13 erilaista joulupuuta.

Päivän aikana saatiin kävijöiltä 230 vastausta siihen, mikä näytteillä olevista joulupuista olisi kaikkein mieluisin, ja mikä taas sellainen, jota ei missään tapauksessa haluaisi kotiinsa jouluksi. Lisäksi tehtävänä oli laittaa viisi valittua puuta paremmuusjärjestykseen. Kaikki halukkaat saivat vastata. Lapset olivat usein yhtä innokkaita ja tarkkoja kuin aikuisetkin ja tekivät omat arvionsa.

Kun kysyttiin, minkä näytteillä olevista joulupuista ottaisit mieluiten kotiisi, eniten ääniä eli 37 prosenttia vastauksista sai leikkaamalla muotoiltu, Harri Koposen joulupuuviljelmällä Leppävirralla kasvatettu puu.

Seuraavaksi suosituin (20 prosenttia) oli Luken tutkimusmetsässä kasvanut nuori metsäkuusi.

Kasvullisesti lisätty kuusen erikoismuoto ja siperianpihta Punkaharjun tutkimusmetsästä sekä leikkaamalla muotoiltu serbiankuusi Leppävirralta saivat kukin noin 10 prosenttia äänistä. Yksittäisiä ääniä saivat kaikki puut, jopa muovikuusi.

Männystä ei ole joulupuuksi

Kun piti valita 1–3 puuta, joita ei missään tapauksessa haluaisi kotiinsa, kaikki puut saivat ääniä, myös edellä mainitut kaikkein suosituimmat. Kärki oli kuitenkin selvä: yli 70 prosenttia vastaajista ei haluaisi mäntyä joulupuuksi ja lähes 60 prosenttia ei huolisi muovikuusta. Makedonianmäntyä ja pylväsmäistä katajaa vierasti vajaat puolet vastaajista.

Kotimaiset lajit kolmen kärjessä

Kolmantena tehtävänä oli laittaa viisi latvukseltaan tasaisen kaunista, mutta muuten erilaista puuta paremmuusjärjestykseen. Puut olivat nuori kuusi metsästä, muotoiltu kuusi joulupuuviljelmältä, kuusen erikoismuoto Punkaharjun lisäystarhasta, mustakuusi Punkaharjun puulajipuistosta ja japaninpihta Punkaharjun puulajipuistosta.

Kun puut saivat pisteitä viidestä yhteen sijoituksen mukaan ja pisteet laskettiin yhteen, kolmen kärki oli selvä. Eniten pisteitä sai joulupuuviljelmällä kasvatettu, muotoiltu kuusi. Seuraavina olivat kasvullisesti lisätty kuusen erikoismuoto ja nuori, luontaisesti syntynyt kuusi metsästä. Vieraat lajit mustakuusi ja japaninpihta saivat selvästi vähemmän pisteitä.