Uutiset Maatalous, Ympäristö

Helsingissä järjestetään 11.–13. kesäkuuta Euroopan merkittävin fosforin kestävää käyttöä, kierrätettävyyttä ja riittävyyttä käsittelevä tapahtuma. European Sustainable Phosphorus Conference -tapahtumaan (ESPC3) odotetaan 400 osallistujaa eri puolilta maailmaa. Luonnonvarakeskus on mukana tapahtuman järjestämisessä.

Fosfori on ruuantuotannolle elintärkeä ravinne, mutta samalla se on rajallinen luonnonvara. Ruuantuotannon ketjusta karatessaan fosfori rehevöittää vesistöjä. Itämeri on erityisen herkkä rehevöitymiselle ja sen aiheuttamille haitoille.

Useimmat EU-maat ovat riippuvaisia fosforin tuonnista, ja EU-komissio on listannut fosforin kriittisten raaka-aineiden listalle. Viime vuosien aikana komissio on ryhtynyt politiikkatoimiin EU:n ruoantuotannon ja huoltovarmuuden parantamiseksi sekä ravinteiden käytön kielteisten vaikutusten minimoimiseksi. ESPC3:ssa tuodaan esille näiden toimien vaikutusta sekä alan innovaatioita.

Tilaisuuden pääpuhujia ovat Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas, EU:n ympäristökomissaari Karmenu Vella, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen sekä Will Brownlie Centre for Ecology & Hydrologysta.

Luonnonvarakeskuksesta konferenssissa esiintyvät maatalouden typpi- ja fosforikierron mallintamiseen perehtynyt tutkija Janne Helin sekä lanta- ja biokaasukysymysten erikoistutkija Sari Luostarinen.

Mittava joukko asiantuntijoita eri aloilta

Helsingin ESPC3-konferenssi jatkaa vuonna 2013 Brysselissä ja vuonna 2015 Berliinissä järjestettyjen fosforikonferenssien sarjaa. Konferenssi tuo Finlandia-talolle mittavan joukon asiantuntijoita eri aloilta. Edustettuina ovat muun muassa maataloustuottajat, kemian alan asiantuntijat, jäte- ja vedenkäsittelyalan toimijat, teknologiavalmistajat sekä elintarviketeollisuus, virkamiehet ja tutkijat.

Helsingin tilaisuuden järjestää European Sustainable Phosphorus Platform (ESPP) -verkosto yhdessä Baltic Sea Action Group -säätiön kanssa. Luonnonvarakeskuksen Maatalouden ravinteet hyötykäyttöön -hanke on mukana järjestämässä tapahtumaa ja esittelemässä hallituksen ravinteiden kierrätyksen kärkihankkeiden toimia maanantai-iltana 11.6. Keskiviikko 13.6. on retkipäivä.

Ilmoittaudu konferenssiin

Konferenssin ohjelma

Lisää tietoa konferenssin verkkosivulla (ESPP)

 

Katso myös