Uutiset Maaseutu, Maatalous, Puutarha

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Elonkierto-puistossa Jokioisilla esitellään 14.7. koirien hajuaistin hyödyntämistä eri tarkoituksiin tietoiskujen ja näytösten avulla. ”Kirsulla kiipelistä” -teemaillassa puhutaan asiaa ja nähdään illan päätähdet tositoimissa.

 – Elonkierrossa järjestettävä teemailta vastaa kysymykseen, miten koira voi kuononsa avulla auttaa ihmistä. Illan aikana nähdään myös koirien frisbeetä ja lampaiden paimennusta. Tapahtumassa riittää nähtävää ja kuultavaa koko perheelle, kertoo illan puuhanainen, koiraharrastaja Maija Kivinen Forssan Palveluskoirista.

Kuva: Maija Kivinen.
Kuva: Maija Kivinen.

Koirat ohjaajineen esittelevät hajuaistin käyttöä käytännön esimerkein

Teemailta alkaa puiston portilta 14.7. klo 18 paikalla olevien koirien ja niiden ohjaajien esittelyllä sekä lyhyellä alustuksella illan aiheeseen.

Alustuksen jälkeen eläintenkouluttaja Tanja Karpela koirien koulutuspalvelu Kaer Oy:stä kertoo luontokartoituskoiratoiminnasta. Siinä koirien ilmiömäistä hajuaistia ja -muistia hyödynnetään kartoitettavien eläin- ja kasvilajien sekä tuhohyönteisten etsintään.

Yleisö pääsee tutustumaan koirien työskentelyyn kahdessa eri esittelypisteessä. Elonkierron makasiinin edustalla vanhojen koneiden luona esitellään hajuerottelutoimintaa. Asiantuntijana on Wise Nose – Suomen hajuerotteluyhdistys ry:n aktiivijäsen ja hajukoirien koulutukseen erikoistunut koulutusohjaaja Anna Loimaranta. Hän kertoo myös syöpäkoiratoiminnasta ja koirien koulutuksesta tehtävään.

Samassa paikassa esitellään myös Nose Work -toimintaa. Nose Work on Suomessa melko uusi ja suosituksi noussut laji, jossa koira etsii sille opetettua hajua. Samalla opetustekniikalla koiran voi opettaa etsimään vaikkapa kanttarelleja.

Toisessa esittelypisteessä, vuohiaitauksen vieressä on Vapaaehtoisen pelastuspalvelun koulutettu etsijäkoira ohjaajineen. Yleisö näkee käytännössä, miten kadonnut etsitään koiran avulla.

Koirien nenäpäiväillan järjestävät yhteistyössä Luke, Wise Nose – Suomen hajuerotteluyhdistys sekä Forssan Palveluskoirat.

Heinäkuun alussa avataan runopolku

Runopolku aukeaa 1.7. ja se kierretään sunnuntaina 10.7. klo 17 yhdessä runonlausujien kanssa. Kierrokselle lähdetään Elonkierron parkkipaikan ilmoitustaulun luota. Matkan varrella nähdään myös Elonkierron nähtävyyksiä kuten vanhoja koneita, niittyjä, ryytimaita ja kotieläimiä.

Runopolku on tarkoitettu kuljettavaksi itsenäisesti omaan tahtiin. Karttoja on jaossa paikan päällä karttalaatikossa tai Jokioisten ja Forssan kirjastoissa.  Runot ovat luettavissa A4-kokoisilta tauluilta, joissa on mobiililaitteella luettava QR-koodi. Koodin avulla runot voi kuunnella lausuttuina.

Runot ovat harrastajakirjoittajien ja Forssan koululaisten tuotantoa. Runopolku on Lounais-Hämeen Kirjan Ystävien järjestämä, ja se on avoinna syksyyn saakka.

 

Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisilla, Turku–Hämeenlinna-tien (valtatie 10) läheisyydessä noin 10 km Forssasta. Puiston osoite: Ojaistentie 44, 31600 Jokioinen. Puistoon on vapaa pääsy joka päivä klo 6–22.

 

Lisätietoja:

Koirien nenäpäivä: koiraharrastaja Maija Kivinen, Forssan Palveluskoirat, puh. 040 837 7870, kivinenmaija@gmail.com

Runopolku: varapuheenjohtaja Raili Tuovila, Lounais-Hämeen Kirjan Ystävät, puh. 040 070 7962, raili.t@hotmail.com

Elonkierto: tutkimussihteeri Anneli Nuoranne, Luke, puh. 029 532 6406, etunimi.sukunimi@luke.fi