Uutiset Kala, Talous, Ympäristö

DEEP Baltic Sea Challenge kokosi opiskelijat, yrittäjät ja muut innovaattorit ratkaisemaan kestävyyshaastetta: miten luoda uutta, kestävää liiketoimintaa Itämerestä? Haasteeseen tuli yli 60 hakemusta, ja se huipentui 12 joukkueen pitchaus-finaaliin viime viikonloppuna Helsingissä.

Puolet Team Bivalviasta voiton ratkettua. Kuva: Petri Suuronen.

Kiinnostavia ideoita oli paljon, joten tuomariston tehtävä oli vaikea. Lopulta päätös oli kuitenkin yksimielinen: voittaja on… Bivalvia!

Bivalvia esitteli idean, jossa levästä tehdään uutta lisäarvoa tuovia raaka-aineita ja tuotteita, kuten aurinkolaseja. Joukkue vakuutti tuomariston ideallaan, joka ei luo ainoastaan liiketoimintamahdollisuuksia, vaan auttaisi myös vähentämään rehevöitymistä ja kertomaan tuotteiden avulla Itämereen liittyvistä ympäristöhaasteista.

Toisen palkinnon sai IncreMint, ideallaan sovelluksesta, jolla pilaantuvien elintarvikkeiden hintaa alennetaan automaattisesti asteittain, jolloin ruokajätteen määrä vähenee ennen viimeistä käyttöpäivää. Kolmannen rahapalkinnon sai Säätäjät, joka kilpaili sääntelyyn liittyvien ideoiden sarjassa. Heidän ideansa oli rakentaa yhteistyöalusta, joka parantaa päättäjien ja muiden sidosryhmien välistä yhteistyötä Itämereen liittyvissä päätöksissä.

Uusia kontakteja ja mahdollisuuksia

Rahapalkintojen lisäksi parhaat joukkueet saavat lisää mahdollisuuksia esitellä ideoitaan ja saada niille rahoitusta. Voittajajoukkue voi esimerkiksi lähettää ideansa globaaliin Fishhackathon-finaaliin, jonka järjestää Torontossa majaansa pitävä Hackernest. Parhaat bisnesideat kutsutaan myös Helsinki Think Companyn uuteen kestävyyskiihdyttämöön.

”Tärkein syy järjestää DEEP oli luoda alusta mereen liittyvän biotalouden uusien innovaatioiden kehittämiselle. Jotta joukkueiden ideoista syntyisi aitoa liiketoimintaa, on tärkeää, että joukkueet tapaavat juuri oikeat ihmiset ja voivat parantaa ideoitaan – ja saada lopuksi rahoitusta idealleen”, kertoo Anssi Ahvonen, joka vetää Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittamaa ja Luken koordinoimaa BlueNordic-hanketta.

”Haluamme ajatella, että DEEP on vain lähtölaukaus; todellinen työ alkaa vasta nyt.”

Jatkoa luvassa

BlueNordic-projektin, Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), Finnish Water Forumin, Allas Sea Poolin ja Helsinki Think Companyn yhteistyössä järjestämä ja Ålandsbankenin tukema DEEP Baltic Sea Challenge koostui kahdesta osa-alueesta:

  • uudet ratkaisut Itämeren puhdistamiseksi
  • uudet kestävät ruoka- ja muut tuotteet kalasta, levästä ja merikasveista

Haasteessa oli myös ns. policy track, jossa ideoitiin Itämereen liittyvän sääntelyn kehittämistä tukemaan nykyistä paremmin uuden, kestävän liiketoiminnan syntymistä.

DEEP on tällä erää ohi, mutta jatkoa on luvassa! Lisätietoa seuraa vuoden edetessä.

Sitä odotellessa voit palata DEEP-tunnelmiin katsomalla koostevideon:

 

Katso myös