Uutiset Metsä, Monimuotoisuus, Ympäristö

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Punkaharjun tutkimuspuistossa tapahtui 23.6. Silloin joukko Metsäbiotalouden näyteikkuna -hankkeen toimijoita ja ohjausryhmän jäseniä kokoontui pystyttämään tutkimuspuistoon uusia kohdeopasteita talkoovoimin sekä keskustelemaan pian päättyvän hankkeen tuotoksista ja toiminnan kehittämisestä.

Luken koordinoimaa Metsäbiotalouden näyteikkuna -hanketta on viety eteenpäin vuorovaikutteisesti hanketoimijoiden ja laajan ohjausryhmän voimin, alkusuunnittelusta sisällöntuotantoon. Hieno yhteistyö vietiin päätökseen konkreettisessa kohdeopasteiden pystytystapahtumassa.

Talkooporukassa olivat mukana muun muassa metsäneuvos Liisa Saarenmaa maa- ja metsätalousministeriöstä sekä professori Jyrki Kangas Itä-Suomen yliopistosta. Lapioon tarttui myös Metsähallituksen, Suomen metsäkeskuksen, Suomen metsämuseo Luston ja Luken väkeä.

Uusia suuria opastauluja ihailemassa Jyrki Kangas, Liisa Saarenmaa, Esko Oksa ja Petteri Vanninen. Kuva: Merja Lindroos, Luke.

Tutkimuspuiston opastus rakentumassa osaksi metsäbiotalouden näyteikkunatyötä

Metsäbiotalouden näyteikkuna -hankkeen koordinaattori Petteri Vanninen klikkaa kännykällään opastaulun qr-koodia ja pääsee näin tutustumaan taulun aiheeseen syvemmin videon välityksellä. Kuva: Merja Lindroos, Luke.

Luken tutkimuspuistoon Punkaharjulle on valmistumassa laaja kestävän metsäbiotalouden esittelyverkosto. Tutkimuspuistossa sijaitsevat kohteet välittävät tutkimustietoa ja sen sovelluksia sekä toimivat oppimisympäristönä ja matkailukohteena.

Kohteet on koottu helposti saavutettaviin ryppäisiin. Niissä esitellään laajempia teemoja, kuten metsänkasvatus, metsänjalostus, puun käyttö tai luonnontuotteet. Sisällöt ovat pääasiassa Luken tutkijoiden tuottamia, ja niitä tukevat lyhytvideot, jotka ovat maastossa saavutettavissa kohdeopasteisiin nostettujen qr-koodien kautta.

Opastaulujen pystytystalkoisiin osallistui joukko hyväntuulisia hankekumppaneita. Uusia, eri kokoisia opasteita nousee puistoon yli 20. Nyt näiden juuri pystytettyjen uusien taulujen kautta pääsee tutustumaan tarkemmin neljään eri teemaan: havaintoasemaan, Valtakunnan metsien inventointiin, metsänkasvatuksen vaihtoehtoihin sekä puun uusiin käyttömuotoihin. Kaikissa pienissä tauluissa on suuri sisältö – kiitos qr-koodien kautta saatavan lisätiedon! Kuvat: Merja Lindroos, Luke.

Virtuaalipuistoon vaikka kotisohvalta

Näkymä Punkaharjun tutkimuspuistosta syksyllä.
Klikkaa kuvaa, ja pääset virtuaalipuistoon. Osaan kohteista sisältöjen rakentaminen on vielä työn alla. Rami Saarikorpi.

Virtuaalisesti samaiseen tutkimuspuistoon ja sisältöihin voi tutustua metsabiotalous.fi:n kautta avautuvasta virtuaali (VR) -puistosta. VR-puistosta on parhaillaan rakentumassa myös englanninkielinen käyttöliittymä yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa.

– Tutkimuspuistossa ja verkkosivuilla olevat tietosisällöt tukevat toisiaan, osaan kohteista sisältöjen rakentaminen on vielä työn alla. Metsäbiotalouden opetusta tukevana esimerkkinä voidaan mainita tutkimuspuistoon rakentuva havaintoasema, jossa mitataan puiden paksuuskasvua, maan ja ilman lämpötiloja, ilmankosteutta, veden kuljetusta ja muita metsän kasvuun liittyviä tunnuksia. Dataa ja siihen kytkeytyviä ilmiöitä voi aikanaan reaaliaikaisesti seurata metsabiotalous.fi:n sivuilta. Havaintoaseman lisäksi IoT-anturointia on metsänjalostuksen kenttäkokeisiin yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston tietohallinnon kanssa, kertoo erikoistutkija, hankekoordinaattori Petteri Vanninen.

Luken lisäksi näyteikkunasisältöjä ovat tuottaneet Metsähallituksen, Itä-Suomen yliopiston, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Suomen metsäkeskuksen asiantuntijat.

Metsämuseo Lusto ja Savonlinnan Kesäyliopisto ovat muotoilleet ”Näyteikkunan” sisältöjä omille kohderyhmilleen koulutukseen, opastuksiin ja näyttelyihin.

Yläreunan kuvassa mallia uusien opasteiden pystyttäjille. Kuva: Esko Oksa, Luke.