Uutiset Riista, Talous, Ympäristö

Hirvisymposiumi on peruttu koronapandemian takia. Lisätietoja täällä.

Luonnonvarakeskus (Luke) ja Itä-Suomen yliopisto (UEF) järjestävät kansainvälisen hirvisymposiumin 24.–28.8.2020 Joensuussa. Luvassa on täyslaidallinen hirvitietoutta – kannanhoidosta ja -arvioinnista eläintauteihin sekä peto-saalissuhteista yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Ilmoittautuminen tapahtumaan on juuri avattu.

Symposiumi kokoaa yhteen huippututkijoita, asiantuntijoita, metsästäjiä ja aihepiiristä kiinnostuneita ihmisiä koko hirven maailmanlaajuiselta levinneisyysalueelta. Ensimmäinen hirvisymposium järjestettiin Quebecissä vuonna 1973, ja nyt tapahtuma järjestetään ensimmäisen kerran Suomessa.

Hirvi – suuri kooltaan ja merkitykseltään

Hirvi on monelle maalle tärkeä ja arvokas riistaeläin. Runsaana esiintyessään se kuitenkin aiheuttaa myös merkittäviä vahinkoja muun muassa tieliikenteessä ja metsätaloudessa. Luken arvion mukaan metsästyksen jälkeinen talvikanta vaihtelee Suomessa 75 000–100 000 yksilön välillä. Tavoitteena on hoitaa kantaa siten, että se on elinvoimainen ja vakaa ja vahingot pysyvät kohtuullisina.

Symposiumissa pohditaan tarkemmin, mikä hirven merkitys on metsien uudistumiseen ja metsätalouteen meillä ja maailmalla sekä miten ilmaston lämpeneminen on jo vaikuttanut hirven levinneisyyteen ja elinoloihin. Tarkastelussa ovat myös hirvikantaan vaikuttavat tekijät, kuten metsästys, pedot ja erilaiset eläintaudit. Mikä on tilanne näiden osalta muualla maailmassa, ja mitä voimme siitä oppia?

– Tapahtuma on tarkoitettu kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita hirvitutkimuksesta sekä nykyajan menetelmistä, joilla muun muassa kannanseurantaa ja tautiriskejä tutkitaan, valottaa Luken tutkija ja symposiumin järjestelytoimikunnan jäsen Markus Melin.

Ohjelmassa on seminaaripäivien lisäksi myös maastoretkiä sekä konferenssi-illallinen. Tarkempi ohjelma täydentyy lähiaikoina. Tapahtuman kieli on Englanti.

Lisätietoja symposiumista ja ilmoittautuminen löytyvät osoitteesta www.moose2020.fi

Symposiumiin liittyviä kysymyksiä voi lähettää osoitteella hirvi2020@luke.fi