Uutiset Maatalous, Tilasto

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 174 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, noin 79 kiloa sekä lihaa että viljaa, 65 kiloa hedelmiä ja 62 kiloa vihanneksia. Tiedot ilmenevät Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotiedoista.

Kuva: Luken kuva-arkisto
Kuva: Luken kuva-arkisto

”Viljan kokonaiskulutus henkeä kohti laski kilon edellisvuodesta. Rukiin ja riisin kulutus nousivat noin puoli kiloa eli aiempien vuosien tasolle edellisvuoden notkahduksen jälkeen. Sen sijaan vehnän käyttö  väheni vajaa pari kiloa ja kauran puoli kiloa henkeä kohti. Ohran ja maissin kulutus kasvoi hivenen”, sanoo kehittämispäällikkö Tarja Kortesmaa Luonnonvarakeskuksesta.

Lihan kulutus kasvoi

Lihan kokonaiskulutus kasvoi edellisvuodesta noin kolme prosenttia. Eniten lisääntyi siipikarjanlihan kulutus. Sitä syötiin viime vuonna seitsemän prosenttia edellisvuotta enemmän. Naudanlihan kulutus kasvoi vajaa kolme prosenttia ja sianlihan kulutus vajaa kaksi prosenttia.

Viljan kulutus Suomessa vuonna 2015
Viljan kulutus Suomessa vuonna 2015

Maidon kulutus pieneni, juuston kulutus kasvoi

Kaikkiaan nestemäisiä maitotuotteita käytettiin viime vuonna  vajaa kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän. Maitoa juotiin Suomessa viime vuonna kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän – henkeä kohti yhteensä 123 litraa. Täysmaidon kulutuksen kasvu näyttää taittuneen, vähennystä oli lähes seitsemän prosenttia. Rasvattoman maidon kulutuksen lasku jatkui toista vuotta peräkkäin. Kevytmaitoa juotiin lähes saman verran kuin vuonna 2014. Piimän ja viilin kulutuksen lasku jatkui. Jogurtin kulutus pysyi ennallaan. Juuston kulutuksen kasvu jatkui ja oli vuonna 2015 lähes 27 kiloa henkeä kohti. Juustosta jo yli puolet oli tuontijuustoa.

Kananmunien kulutus kasvoi

Kananmunien kulutuksen kasvu jatkui. Kananmunia syötiin vuonna 2015 yli 11 kiloa henkeä kohti, mikä on noin kuusi prosenttia edellisvuotta enemmän.

Lihan kulutus Suomessa vuonna 2015
Lihan kulutus Suomessa vuonna 2015

Hedelmät maistuivat

Tuoreiden hedelmien kulutus kasvoi nelisen kiloa edellisvuodesta, noin 58 kiloon. Määrästä noin kolmannes oli banaania, neljännes sitrushedelmiä ja viidennes omenoita. Hedelmäsäilykkeitä ja kuivattuja hedelmiä syötiin yhteensä seitsemän kiloa. Tuoreiden vihannesten kulutus oli noin 62 kiloa/henkilö.

Maitotuotteiden kulutus Suomessa vuonna 2015
Maitotuotteiden kulutus Suomessa vuonna 2015

Taustaa

Luken ravintotase on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta. Taseessa lasketaan yli 60 tuotteesta koti­mainen käyttö tuotannon, varaston muutoksen, viennin ja tuonnin perusteella. Kotimainen käyttö jakautuu edelleen eri käyttötarkoituksiin: eläinrehuksi, siemenkäyttöön, teollisuuden raaka-aineiksi sekä ruoka­käyttöön. Tiettyjen tuotteiden, kuten vihannesten, kulutusluvut ovat tällä tilastointimenetelmällä vain suuntaa antavia. Ne kuvaavat enemmänkin kulutukseen tarjolla ollutta määrää kuin toteutunutta kulutusta, koska mm. varastotappioiden ja muun hävikin määrää ei ole saatavissa ja ne sisältyvät tällöin kulutusmääriin. Lihan kulutusmäärät on ravintotaseessa ilmoitettu luullisena eli ruholihana.