Uutiset Kiertotalous, Metsä

Kansainvälinen Kokkola Material Week tarjoaa tänäkin syksynä korkeatasoisen katsauksen kemianteollisuuden, biotalouden ja akkuteknologian ajankohtaisesta tutkimuksesta ja kehitysnäkymistä. Tapahtuma järjestetään virtuaalisena, ensimmäistä kertaa pääosin englanniksi.

Tapahtuman teemana on “Towards Sustainable Future”, ja sen alla kerrotaan kemian monipuolisesta vaikutuksesta niin geo-, bio-, kuin kiertotaloudessa. Luvassa on yli 70 huippupuhujaa. Tapahtuma on ilmainen ja tarkoitettu niin tutkijoille, yrityksille, päättäjille, aluekehittäjille, rahoittajille kuin muillekin alasta kiinnostuneille. Virtuaalitapahtuman etuja on tavoittaa entistä laajempi ja kansainvälisempi yleisö.

Teollisuuden sivuvirroista uusia tuotteita kuten liimaa ja kasvualustaa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) asiantuntijat ovat mukana 12.11. järjestettävässä Bio-Kokkola-päivässä, jonka teemana on ”Teollisuuden sivuvirroista uusia tuotteita”. Päivän aikana saadaan uusinta tietoa meneillään olevista biotalouteen liittyvistä tutkimustuloksista Suomesta ja Ruotsista.

Erikoistutkija Petri Kilpeläinen kertoo omassa esityksessään kuusen kuoren arvoyhdisteiden uutosta kuumalla vedellä eri olosuhteissa laboratoriossa ja siitä, kuinka menetelmä skaalataan isompaan kokoon Bioruukissa, biopohjaisten tuotteiden ja kiertotalousratkaisujen pilotointikeskuksessa.

– Käytämme kuoresta uutettuja uusiutuvia yhdisteitä puun liimoina Susbinders-projektissa ja vedenpuhdistukseen TanWat-projektissa, Kilpeläinen kertoo.

Tutkija Sanna Finni kertoo siitä, miten teollisuuden sivuvirroista ja kasvikuiduista voidaan valmistaa kasvualustaa. Luken ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutin yhteistyönä on tuotettu kompostoimalla lukuisia koe-eriä kasvualustoista, joista on valittu rakenteeltaan ja kasvuominaisuuksiltaan parhaat.

Tutkija Pasi Korkalo kertoo väitöstutkimuksessaan viljeltyjen hybridihaapojen arvon tuotosta sekä tehostetusta raaka-aineen hyödyntämisestä soveltavan kemian keinoin.

– Tutkimusprojektissa tarkastellaan kloonattujen hybridihaapojen puukemiallista vaihtelua raaka-aineen tuoton näkökulmasta. Lisäksi tarkastellaan raaka-aineen soveltuvuutta vaihtoehtoiseksi lähtöaineeksi erilaisille arvokemikaaleille, kuten kuinka suberiinirasvahapot soveltuvat pinnoitepolymeeriksi, torrefikaatiotisleet kasvisuojeluaineiksi sekä kuumavesiuutteen tanniinipitoinen aines vaahtosovelluksiin. Näistä on jo alustavaa tulosta valmiina, Korkalo toteaa.

Tapahtuman järjestelyissä ovat mukana Biolaakso-klusteri, Centria-ammattikorkeakoulu, Geologian tutkimuskeskus, Interreg Botnia-Atlantican FCS-projekti, Keski-Pohjanmaan liitto, Kokkola Industrial Park, Kokkolan kaupunki, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius, KOSEK, KPedu, Luke, Mediakeskus Lime, Oulun yliopisto sekä Pohjanmaan ELY.

Tärkeitä linkkejä

Kokkola Material Week -virtuaalitapahtuma järjestetään Brella-alustalla.

  • Ohjelma
  • Lisätietoa ja rekisteröityminen virtuaaliseen tapahtuma-alustaan täällä materialweek.fi
  • Tarkempaa, Kokkola Material Week -tapahtumaan liittyvää Brella-ohjeistusta täällä.

Tervetuloa mukaan verkostoitumaan!

 

Yläreunan kuvassa näytteitä laboratoriomittakaavan uutoista. Meneillään näytteiden valmistus uutteista kemiallisiin analyyseihin uutteen koostumuksen määrittämiseksi. Kuva: Nea Lintula.

Katso myös