Uutiset Maatalous, Tilasto

Tähän mennessä satotutkimukseen vastanneiden viljelijöiden antamien tietojen mukaan tämän vuoden viljasato jäi ennakkoarvioiden mukaisesti pieneksi – yhtä pieneksi kuin vuonna 1998. Perunasato oli yhtä suuri kuin viime vuonna.

Viljasato oli 2,7 miljardia kiloa, mikä on samaa luokkaa kuin viljasadot 1960-luvun lopulla. Silloin ohran viljely laajeni kasvavan kotieläintuotannon myötä.

– Vaikka viljasta maksetaan tavanomaista parempaa hintaa, tuo pieni viljasato haasteita niille vilja- ja kotieläintiloille, joiden murheena on menetetty tai pieneksi jäänyt sato. Kotieläintilat ruokkivat kotieläimet omalla viljasadolla tai ostavat aiempaa kalliimpaa rehuviljaa, toteaa yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Tänä vuonna koko Itämeren alueella oli heikko viljasato.

Kauran jyvät ovat normaalia pienempiä, mikä kielii tavallista heikommasta mylly- ja rehulaadusta. Vehnän laatu taas on hyvä.

Menetetäänkö rukiin omavaraisuus?

Ruissato, 41 miljoonaa kiloa, romahti viime vuoden omavaraisuuteen yltäneestä yli 110 miljoonasta kilosta. Ruissadolle on tyypillistä suuri vuosittainen vaihtelu. Edellisvuosia pienempi sato olikin odotettavissa jo vuosi sitten, kun selvisi, ettei omavaraisuuteen yltävää viljelyalaa päästy kylvämään.

Kuva: Yrjö Tuunanen

Rapsista ja rypsistä neljännes pois

Rapsin ja rypsin sato jäänee noin 70 miljoonaan kiloon. Vähennystä viime vuodesta on yli viidennes. Tätä pienempi sato saatiin viimeksi neljä vuotta sitten, jolloin viljelyalakin oli selvästi eli neljänneksen pienempi kuin tänä vuonna.

Myös luomusato pieneni

Kaura on ylivoimaisesti eniten viljelty luomuvilja Suomessa. Noin 45 miljoonan kilon luomukaurasato on neljänneksen edellisvuotta pienempi. Luomuruissadon väheneminen oli yhtä suurta. Luomuviljan osuus Suomen koko viljasadosta on noin kolme prosenttia.

Tilaston taustaa

Luke kerää satotiedot verkkopalvelun ja puhelinhaastattelujen avulla noin 6 200 maatilalta, joista 660 on luomutiloja. Ennakkotilastoon on saatu noin 4 800 tilan tiedot. Tiedot tarkentuvat lopullisiksi maaliskuussa 2019, jolloin satomäärien laskemisessa on käytettävissä kaikilta otokseen kuuluvilta maatiloilta saadut tarkistetut satotiedot. Viljasadon laatutiedot on koostettu yhdistämällä Luken keräämät satotiedot ja Eviran viljasadon laatuseurantatiedot.

Katso myös