Uutiset Maatalous, Ruoka, Tilasto

Suomen pelloilla tuotetusta viljasta noin puolet myydään viljan välittäjille tai suoraan teollisuudelle. Loput käytetään maatiloilla lähinnä rehuna. Satovuoden 1.7.2014–30.6.2015 aikana maatilat myivät yhteensä 2,2 miljardia kiloa viljaa, selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoista.

Maatilojen teollisuuteen tai välittäjille myymästä viljasta 40 prosenttia oli viime satovuoden aikana ohraa, 31 prosenttia vehnää, 26 prosenttia kauraa ja kaksi prosenttia ruista. Rypsiä ja rapsia tuli markkinoille yhteensä 44 miljoonaa kiloa.

Kuva Viljan ostot maatiloilta satovuonna 20142015
Viljan ostot maatiloilta satovuonna 2014/2015

Vehnää maatiloilta päätyi markkinoille yhteensä 680 miljoonaa kiloa, mikä vastaa 62 prosenttia viime kesän vehnäsadosta. Kauppaan vehnää tuli noin 110 miljoonaa kiloa enemmän kuin edellisenä satovuonna, mikä voi selittyä viime kesän vehnäsadon paremmuudella edelliskesäiseen verrattuna. Maatiloilta ostetusta vehnästä 45 prosenttia arvioitiin leipävehnäksi eli elintarviketeollisuuteen soveltuvaksi. Vuotta aiemmin osuus oli 52 prosenttia.

Ohraa ostettiin maatiloilta satovuoden aikana 860 miljoonaa kiloa, mikä vastaa 46 prosenttia viime kesän ohrasadosta. Määrä on 11 miljoonaa kiloa enemmän kuin edellisenä satovuonna. Pääosa siitä oli rehuohraa.

Kauraa kauppaan tuli 570 miljoonaa kiloa, mikä vastaa 55 prosenttia viime kesän kaurasadosta. Määrä laski 19 miljoonaa kiloa edellisestä satovuodesta.

Ruista ostettiin maatiloilta 52 miljoonaa kiloa eli 33 miljoonaa kiloa enemmän kuin edellisen satovuoden aikana. Määrä vastaa 70 prosenttia viime kesän ruissadosta, joka oli edellisvuotta huomattavasti parempi.

Viljan hinnat laskivat

Viljan tuottajahintoja seurataan kuukausittain. Kesäkuussa leipävehnän keskimääräinen tuottajahinta oli 164 euroa tuhannelta kilolta, mikä on 5 prosenttia alhaisempi kuin vuotta aiemmin. Rehuohran keskimääräinen tuottajahinta oli 133 euroa tuhannelta kilolta, mikä on neljä prosenttia edellisvuotta alhaisempi.

Viljavarastot pienenivät

Teollisuuden ja kaupan varastoissa oli kesäkuun lopussa 420 miljoonaa kiloa viljaa ja vajaa viisi miljoonaa kiloa rypsiä ja rapsia yhteensä. Viljaa oli 25 miljoonaa kiloa vähemmän ja rypsiä tai rapsia neljä miljoonaa kiloa vähemmän kuin vuosi sitten. Ohraa viljavarastoissa oli 140 miljoonaa kiloa, kauraa 130 miljoonaa kiloa, vehnää 110 miljoonaa kiloa ja ruista 40 miljoonaa kiloa.