Uutiset Ilmasto, Metsä

Luonnonvarakeskus mittaa puiden paksuuskasvua tunneittain eri puolilla Suomea. Neljän kuusen ja yhden koivun kasvu tuodaan päivittäin Luken nettisivuille.

Kuva: Harri Mäkinen/Luke
Kuva: Harri Mäkinen/Luke

”Kesä 2016 on alkanut poikkeuksellisen suotuisasti. Hellepäiviä on ollut ympäri maata ja sadetta on ollut riittävästi. Puut ovat kiittäneet tästä ja lähteneet parempaan kasvuun kuin kertaakaan aiemmin tällä vuosikymmenellä, tutkija Pentti Niemistö Luonnonvarakeskukselta (Luke) toteaa.

Etelässä puut hurjassa kasvussa

Kesäkuun kolmanteen päivään mennessä rauduskoivu on Punkaharjulla kasvanut 2,3-kertaisesti verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna. Kuusilla kasvu on ollut Tammelassa liki kaksinkertainen, Juupajoen Hyytiälässä 1,4-kertainen ja Punkaharjulla hieman yli kaksinkertainen. Rovaniemen Kivaloilla kuusi odottaa vielä tovin kasvun alkamista.

Kasvua seurataan 24/7

Puiden kasvua seurataan automaattisilla kasvupannoilla. Seurantaa tehdään Metsäympäristön tilan seurannan puitteissa, joka on osa Euroopan laajuista toimintaa. Tavoitteena on tuottaa tietoa ympäristön tilan, muun muassa ilmaston muutosten vaikutuksista metsissä.

Koivu aloitti kasvun äitienpäivänä

Esimerkiksi koivun lehteentulo on aikaistunut lähes kahdella viikolla 1800-luvulla aloitetun havaintosarjan mukaan. Koivun kasvu alkaakin välittömästi, kun lehdet ohittavat hiirenkorvavaiheen. Tänä vuonna se tapahtui Etelä-Suomessa äitienpäivänä 8.5.

Puu turpoaa ja kutistuu

Havupuilla kasvu alkoi myöhemmin, mutta poudan ja sateen vuorotellessa tarkkaa päivämäärää on vaikeampi määrittää. Sateella runko ja kuori turpoavat ja kuivana kautena kutistuvat. Lisäksi läpimitassa näkyy selvä vuorokausirytmi. Puu on paksuin varhain aamulla ja ohuin iltapäivällä. Tässä on kyse lämpötilan ja kosteuden ohella puun elintoiminnoista: kasvusta, haihdunnasta ja hengityksestä.

”Puoliksi leikillään voidaan todeta, että motteja ropisee eniten loppukesän sateisen aamuyön hakkuussa. Sen sijaan poutakausi keväällä, juuri ennen kasvukautta tai talven kuivat pakkassäät kutistavat puita, sanoo tutkija Pentti Niemistö Luonnonvarakeskukselta.”