Uutiset Maaseutu, Ruoka

Hämeen valkuaisomavaraisuutta pyritään parantamaan ja lisäämään tutkimuksen, opetuksen, neuvonnan ja yritysten uudenlaisella toimintamallilla, Valkuaisfoorumilla. Kaksivuotisella hankeyhteistyöllä edistetään monipuolisesti valkuaisomavaraisuutta. Foorumi kattaa koko ruokaketjun alkutuotannosta jalostavaan teollisuuteen ja kauppaan.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Kaisa Kuoppalan mukaan keskeistä on valkuaiskasvien viljelyn lisääminen niin kotieläin- kuin kasvinviljelytiloillakin.

– Erityisen tärkeää on parantaa valkuaiskasvien viljelyn kilpailukykyä ja kartuttaa tutkimustietoa kotoisten valkuaiskasvien käytöstä eläinten rehuna. Ruokintakäytöstä tarvitaan myös hyviä käytännön esimerkkejä.

Tule treffeille!

Valkuaisfoorumissa hyödynnetään virtuaalisia työkaluja, mutta myös paneudutaan konkreettisesti valkuaiskasvien tuotantoon ja käyttöön. Myös uusia valkuaisvaihtoehtoja tarkastellaan ennakkoluulottomasti. Mottona on ”havainnoi, kohtaa, tutki, kehitä”.

Toukokuussa viikolla 21 käynnistyvät asiantuntijatreffit, joilla tavataan valkuaisteemojen asiantuntijoita verkon välityksellä, Valkuaisfoorumin kotisivujen kautta.

Ensimmäisten treffien teema on ”Palkoviljoilla kestävää rehuntuotantoa ja ruokintaa”. Asiantuntijoina ovat erikoistutkija Kaisa Kuoppala ja tutkija Erja Koivunen Lukesta. Treffejä järjestetään säännöllisesti hankkeen aikana aiheita vaihdellen. Elokuussa tavataan pellonpientareella Mustialassa.

Valkuaisfoorumi syntyy ”Valkuaisosaamiskeskuksesta ratkaisuja Hämeen valkuaisomavaraisuuteen” -hankkeessa, jonka toteuttavat Luke ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK). Hämeen liitto osarahoittaa hanketta EAKR-rahoituksella.