Uutiset Maatalous, Puutarha, Tilasto
Kauppapuutarhaliitto ry
Vihannesten tuotanto lisääntyi vuonna 2014 voimakkaasti.

Puutarhatuotannon voimakas muutos jatkui vuonna 2014. Vaikka yritysten määrä väheni, niin puutarhatuotannon kokonaisala kasvoi edellisvuoteen verrattuna. Varsinkin vihannestuotanto avomaalta ja kasvihuoneista oli voimakkaassa kasvussa. Avomaavihanneksia tuotettiin 186 ja kasvihuonevihanneksia 83 miljoonaa kiloa.

Vuoden 2014 tilastossa on merkille pantavaa vihannesten tuotantomäärien kasvu.

− Suomessa viljeltyjä kasviksia ei merkittävässä määrin viedä ulkomaille, joten lisääntynyt tuotanto kilpailee tuonnin kanssa. Suomalaiset ovat ehkä myös lisänneet kasvisten kulutusta, mutta siitä ei ole ajantasaista tietoa, aktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke) pohtii.

Ennätyssato porkkanasta ja ruokasipulista

Vaikka pinta-alallisesti tarhaherne oli merkittävin avomaavihannes, oli porkkana satomääräisesti tärkein. Viime vuonna porkkanaa tuotettiin ennätykselliset 74 miljoonaa kiloa. Myös ruokasipulin sato kipusi 26 miljoonaan kiloon. Kaiken kaikkiaan avomaanvihanneksia tuotettiin 186 miljoonaa kiloa.

Ruukkuvihannekset puhkaisivat sadan miljoonan rajan

Kasvihuonetuotannon tilastoinnin historian pisin yhtäjaksoinen kasvukäyrä löytyy ruukkuvihannesten tuotannosta. Vuonna 2014 tuotettiin jo 85 miljoonaa ruukkusalaattia. Kokonaistuotanto kohosi 108 miljoonaan ruukkuun.

− Suuri osa ruukkusalaatista myydään ilman ruukkua, leikattuna ja pussitettuna. Ruukkusalaatin tuotanto on erittäin intensiivistä, joten tuotantoon tarvittiin vain 27 hehtaarin kasvihuoneala, Jaakkonen toteaa.

Tomaattia ja kasvihuonekurkkua tuotettiin selvästi edellisvuotta enemmän. Kasvihuonevihannesten kokonaistuotanto lisääntyi 4,5 miljoonalla kilolla 83 miljoonaan kiloon. Vaikka kasvihuoneyrittäjien lukumäärä jäi 565:een, kasvihuoneala kasvoi hiukan. Myös kasvihuonetuotannon puolella rakennemuutos on voimakasta.

Kesä- ja sipulikukat koristekasvituotannon selviytyjät

Koristekasvien tuotannon hiipuminen on ollut tasaista. Selkein muutos on leikkokukkatuotannon supistumien. Viime vuonna leikkokukkien tuotantoala oli enää reilut neljä hehtaaria, kun kymmenen vuotta aikaisemmin leikkokukkia tuotettiin 39 hehtaarin kasvihuonealalla. Leikkokukkatuotantoa ovat omalta osaltaan korvanneet sipulikukat, joita hyödettiin viime vuonna 64 miljoonaa kappaletta. Tärkein on tulppaani, jonka määrä oli 59 miljoonaa kappaletta.

Kukkivien ruukkukasvien (10,5 miljoonaa ruukkua) ja kesäkukkien (39 miljoonaa ruukkua) määrä säilyi lähes ennallaan.
− Tosin kesäkukkien tuotannossa on havaittavissa pientä hiipumista. Kesäkukkien tuotannon ennätysvuosi oli 2002, jolloin niitä tuotettiin 46 miljoonaa ruukkua, Jaakkonen kertoo.

Tilaston taustaa

Puutarhatilastojen tiedot kerätään kerran vuodessa kaikilta puutarhatuotteita myyntiin viljeleviltä yrityksiltä verkkopalvelun ja puhelinhaastattelujen avulla. Loka−joulukuussa 2014 tehdyssä kyselyssä oli mukana kaikkiaan 3 946 yritystä.

Lopulliset tiedot puutarhatilastoista julkistetaan 28.4.2015, jolloin julkaistaan myös alueelliset tilastotaulukot ja tiedot kasvihuoneyritysten energiankulutuksesta 2014.

Tilastoon liittyvät taulukot ja graafit löytyvät Puutarhatilastojen kotisivuilta.
Puutarhatilastojen julkistukset voi tilata sähköpostiin täältä.