Uutiset Metsä, Monimuotoisuus, Ympäristö

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Punkaharjun tutkimuspuiston noin 400 opastaulua on uusittu ja viety maastoon vuoden 2020 aikana. Opasteiden uusimisen yhteydessä puulajipuiston alueella tehtiin myös mittavia hoitotöitä esittelykohteiden selkeyttämiseksi.

Punkaharjun Laukansaaressa sijaitsevan tutkimuspuiston kahdessa infopisteessä kerrotaan tutkimusmetsien toiminnasta ja alueen historiasta.

– Yksittäisillä kohteilla olevissa tietotauluissa esitellään lähinnä puulajipuistoon ja puulajireitille istutettuja kotimaisia ja ulkomaisia puulajeja sekä niiden erikoismuotoja. Näitä alueelta löytyy kaikkiaan yhteensä noin sata. Suuressa osassa tauluja tiedot ovat myös englanniksi, kertoo erikoistutkija Seppo Ruotsalainen Lukesta.

– Uusi kokonaisuus tutkimuspuistossa on Visapolku, jonka kohteille pystytetyt taulut esittelevät arvokasta erikoispuuta, visakoivua, ja sen metsänhoidon erityispiirteitä, kertoo Luken erikoistutkija Anneli Viherä-Aarnio.

Opastauluin varustettuja polkuja ja teitä alueella on kaikkiaan noin kymmenen kilometriä (puiston kartta). Tutkimuspuiston kohteisiin pääsee tutustumaan myös virtuaalipuiston kautta osoitteessa www.metsabiotalous.fi sekä sivustolla www.luke.fi/punkaharju.

Lähes sata vuotta metsäntutkimusta ja sen esittelyä

Punkaharjun tutkimuspuisto sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien päässä valtatie 14:n varrella ja lähellä Suomen Metsämuseo Luston junapysäkkiä. Tutkimuspuisto on hyvän polku- ja tieverkostonsa sekä kiinnostavan ympäristönsä vuoksi suosittu ulkoilu- ja virkistyskohde.

Tutkimuspuistolla on lähes satavuotiset perinteet metsänkasvatuksen ja metsäntutkimuksen esittelystä maastossa. Ensimmäiset maasto-oppaat painettiin vuonna 1927. Iso urakka reittien ja opasteiden uusimisessa tehtiin vuonna 1994, kun silloisen Metsäntutkimuslaitoksen (nyk. Luonnonvarakeskus) naapuriin nousi uusi metsämuseo Lusto.

– Tällöin opasteisiin ja tauluihin luotiin Punkaharjun oma tyyli ja mietittiin sisältö kymmeniin uusiin puulajitauluihin, kertoo useissa opasuudistuksissa mukana ollut metsätalousinsinööri Esko Oksa Lukesta.

Opasteet ajan tasalle monen rahoittajan ja toimijan tuella

Saimaan Metsänhoitajien talkoot Punkaharjun puulajipuistossa. Kuva: Teijo Nikkanen.

Nyt tehtyyn opasteiden uudistamiseen ja niiden pystytykseen on saatu ulkopuolista rahoitusta, ja se on toteutettu yhteistyössä eri toimijoiden kesken.

Luken lisäksi projektia on rahoittanut Etelä-Savon ELY-keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman hankkeen Kyliltä kylille -investointiosan Kyltiltä kyltille -hanke. Saimaan Metsänhoitajat ry on tukenut hanketta sekä taloudellisesti että osallistumalla talkootyönä opasteiden pystytykseen.

Puulajitaulujen sisällön päivitys ja ulkoasu on tehty Etelä-Savon Maakuntaliiton rahoittamassa ja Luken koordinoimassa Metsäbiotalouden näyteikkuna -hankkeessa. Visapolun suunnittelua ja taulujen tekoa ovat rahoittaneet Metsämiesten Säätiö ja Puumiesten ammattikasvatussäätiö.

Yläreunan kuvassa Aki Eronen, Esko Oksa ja Kyösti Turkia ihailemassa uutta kohdeopastetta. Kuva: Teijo Nikkanen.