Uutiset Riista

Iltalehden tuoreen uutisen (9.11.2020) mukaan Iissä on ammuttu isokauris. Yli-Iissä hirvien nuolukiveltä kuvattiin 24.10. todennäköisesti sama nuori saksanhirviuros eli isokaurispukki. Isokauris on tullut Suomeen varsin todennäköisesti Ruotsista.

Ruotsin puolella isokauriilla on metsästettäviä populaatioita Uumajan pohjoispuolella ja havaintoja useista yksilöistä aina Kalix-joen tuntumasta asti. Nuorten urosyksilöiden on havaittu tekevän levittäytymisvaelluksia pidemmällekin vakiintuneilta elinalueiltaan Ruotsissa. Tämän vuoksi voidaan pitää varsin todennäköisenä, että kuvassa näkyvä yksilö on tullut Suomeen Ruotsista. Isokaurisnaaraat ovat paikkauskollisempia, joten varsinaisen isokaurispopulaation syntymistä Suomeen saataneen vielä odotella.

Perämeren pohjukka luontainen leviämisreitti

Perämeren pohjukan vähäluminen rannikko on tällaisille eteläisempiin oloihin sopeutuneille hirvieläimille luontainen leviämisreitti Suomeen. Metsäkauris levittäytyi pohjoiseen aikoinaan samaa reittiä myöten.

Toinen isokauriin leviämisreitti Suomeen voisi olla kaakosta Venäjän kautta. Toistaiseksi sieltä on tullut vain isokauriin aasialaisen alalajin maraalin yksilöitä. Nämä ovat olleet tarhakarkureita venäläisistä metsästyspuistoista. Suomeen levittyvä isokauris on metsästyslaissamme määritelty pyyntiluvanvaraiseksi hirvieläimeksi.