Uutiset Maaseutu, Metsä, Riista

”Metsä – Monikäyttö ja ekosysteemipalvelut” on kattava tietokirja metsän merkityksestä jokaiselle suomalaiselle. Teos vie meidät matkalle metsään ja näyttää, millainen biotalouden aarreaitta ympärillämme on. Kirjan monipuolisesta sisällöstä vastaa lähes 100 oman alansa asiantuntijaa.

Uutuusteoksen on toimittanut Luonnonvarakeskuksen (Luke) vanhempi tutkija ja mediapersoona Kauko Salo. Monipuolisessa kirjassa puhutaan muun muassa metsänhoidosta, puun tuotannosta, kasvillisuudesta, marjoista, sienistä, erikoisluonnontuotteista ja riistaeläimistä. Näkövinkkeli otetaan myös lainsäädäntöön, ilmastonmuutokseen ja metsien toimintaan hiilinieluina. Omat lukunsa ovat saaneet myös maisemanhoito, virkistys- ja oppimiskäyttö sekä metsän esteettiset ja pyhät arvot.

”Kirjassa ei kerrota pelkästään metsän tarjoamista luontohyödyistä, vaan esitellään yhtä lailla luontoharmeja, kuten metsien tuholaisia tai piinallisia hirvikärpäsiä. Luontohyötyjen ja -harmien summana löytyy luonnon tasapaino. Artikkelit ovat tietopainotteisia luontonovelleja, joiden yhteydessä on kirjoittajan itse valitsemat tärkeimmät viitteet. Niiden avulla lukija pääsee syventämään tietämystään askel askeleelta,” Kauko Salo kertoo.

kaukosalo
Tutkijan omakätisellä allekirjoituksella on ollut kysyntää. Kuva: Erkki Oksanen, Luke.

Haave metsäkirjasta toteutui

Metsäkirja on syntynyt tutkijan intohimosta aihepiiriin. ”Haaveilin laajan metsäaiheisen kirjan kirjoittamisesta jo nuorena metsien monikäyttötutkijana 1980-luvulla,” kertoo Kauko Salo.

Kirjan kirjoittamiseen tarjoutui vihdoin mahdollisuus 2000-luvulla, EU-rahoitteisessa MultiEffort-hankkeessa. Artikkelit kirjoitettiin ja koottiin pääosin vuosina 2012–2013. Kirja on tarkoitettu alan opiskelijoille, virkamiehille ja -naisille, luonnontuotealan yrittäjille sekä kansalaisille, jotka hoitavat ja kasvattavat metsiään. Kirjasta on iloa kaikille niille, jotka keräävät ja käyttävät kotitaloudessaan metsien tuotteita tai hyödyntävät metsien hyvinvointipalveluja.

Salon toimittaman kirjan artikkeleista vastaa 97 oman alansa tiedemiestä ja -naista, joista valtaosa on Luken ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoita. Kirjoittajina on myös joukko emeritusprofessoreja, asiantuntijoita muista yliopistoista sekä muutamasta ammattikorkeakoulusta, ELY-keskuksesta, Venäjän tiedeakatemiasta, Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta sekä Suomen ympäristökeskuksesta. Mukana on myös yrittäjänäkökulmaa.

Kauko Salo on pitkän linjan marja- ja sienitutkija

Luken Joensuun toimipaikassa työskentelevä Kauko Salo on tehnyt yli 35-vuotisen uran metsämarjojen ja sienten tutkijana, opettajana sekä tiedonvälittäjänä. Salon aloitteesta Metsäntutkimuslaitoksessa (nyk. Luke) aloitettiin vuonna 1997 valtakunnallinen luonnonmarjojen ja kauppasienten satotutkimus. Salon marja- ja sienisatoennusteet ovat olleet kysyttyjä nyt jo yli kahden vuosikymmenen ajan.

Osaltaan Kauko Salon julkisuustyön ansiosta metsä koetaan Suomessa moniarvoisena luonnonvarana ja elinympäristönä. Salon lähestymistapa metsään on lisännyt kansalaisten kiinnostusta luontoon ja pitänyt yllä perinteistä tapaa käyttää ihmisen hyödyksi metsien antamia tuotteita ja palveluja.

kansikuvaMetsä – Monikäyttö ja ekosysteemipalvelut -kirja

Kirja on kooltaan A4, ja siinä on 328 sivua, 68 artikkelia, 32 taulukkoa, 61 graafista kuvaa, 11 karttakuvaa sekä 102 upeaa valokuvaa. Kirja on sähköisessä muodossa vapaasti ladattavissa täältä Kovakantisen kirjan voi myös ostaa omakseen tai lahjaksi Luken verkkokaupasta hintaan 48 euroa + postikulut.