Uutiset Maaseutu, Maatalous, Puutarha

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Jokioisissa sijaitsevat Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierto sekä Wendlan puutarha juhlivat tänä vuonna täysiä kymmeniä, Elonkierto 20- ja Wendlan puutarha 10-vuotista taivaltaan. Juhlan kunniaksi puistot järjestävät 27.6.2018 yhteisen teemakierroksen, jonka päätteeksi avataan koko perheelle suunnattu juhlanäyttely Elonkierron makasiinilla.

Kukkaloistoa Wendlan puutarhassa. Ruskolilja, kuva: Heli Wiklund.

Wendlan puutarhan portilta keskiviikkona 27.6. klo 18 alkavalla kierroksella ”Peltojen ja puutarhojen naiset” kuullaan naisten merkityksestä maa- ja puutarhataloudelle eri aikoina sekä naisten roolista monimuotoisuuden ylläpitäjänä. Tutkijatohtori Julia Donner Aalto Yliopistosta johdattaa juhlaväen Wendlan puutarhalta kartanopuistoon ja sieltä Elonkiertoon.

Juhlanäyttely kertoo puistojen historiasta monin eri tavoin

Kierroksen lopuksi avattavassa näyttelyssä voi tutustua puistojen taipaleeseen niiden alkuajoista tähän päivään asti. Makasiinilla on esillä esimerkkejä 10 vuotta täyttävän Wendlan puutarhan aarteista, joista jokaisella on oma tarinansa. Nähtävillä on myös kuvia Elonkierrossa vuosia kesäänsä viettäneistä eläinpersoonista.

– Lapset voivat arvuutella Elonkierron eläinperheiden nimityksiä, onko vuohiuros pukki vai pässi, ja sijoittaa eläimet haluamaansa paikkaan Elonkierron kartalla, kertoo Luken tutkimusassistentti Minna Pajunen.

Valamonruusu. Kuva: Emma Vanhatalo, Luke.

Lisäksi näyttelyssä voi tutustua vanhojen ruistaikinajuurien tarinoihin ja ilmoittaa oman taikinajuurensa tiedot Luken tutkijoille. Teemailta- ja näyttelyelämyksen täydentää traktoriajelu takaisin Wendlan puutarhan lähistölle oleville parkkipaikoille.

Wendlan puutarha on ikkuna kasvien monimuotoisuuteen

Wendlan puutarha rakennettiin aikoinaan kertomaan puutarhakasvien ja kansallisesti arvokkaiden geenivarojen monimuotoisuudesta. Puutarha toteutettiin kansallisen geenivaraohjelman tavoitteita säilyttämällä ja esittelemällä pitkäaikaissäilytykseen valittuja viljelykasvikantoja. Wendlan puutarhaan on istutettu kymmeniä Jokioisten kartanon alueelta löytyneitä viljelyjäänteitä sekä lähialueen yksityisistä puutarhoista löytyneitä, alunperin kartanopuistosta lähtöisin olevia puu- ja ruohovartisia kasveja.

– Esimerkiksi puutarhassa kasvavan, tummanviolettikukkaisen kiinanpionin on kartanopuutarhuri tuonut nyytissä jokioislaiseen puutarhaan ennen sotia, mahdollisesti 1930-luvulla, kertoo tutkija Merja Hartikainen.

Kesän ensimmäinen teemakierros ja makasiinin näyttely ovat osa Uudistuva Elonkierto -hanketta. Hankkeen rahoittaa LounaPlussa ry Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta EU:n maaseuturahastosta, kansallisella rahoituksella sekä alueen kuntien rahoituksella.

Tarkempia tietoja tapahtumista voi lukea Elonkierron uusituilta www-sivuilta (www.elonkierto.fi)

Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisissa Lounais-Hämeessä. Lehmät, hevoset ja lampaat laiduntavat puistossa kesäkuun alusta syyskuun puoleen väliin. Kävijä pääsee tutustumaan ilmaiseksi myös harvinaisiin suomalaisiin maatiaislehmärotuihin, kyyttöihin ja länsisuomenkarjaan. Lisäksi puistossa kasvavat yleisimmät viljely- ja maatiaiskasvit.