Uutiset Maaseutu, Maatalous, Metsä, Ruoka, Ympäristö

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Elonkierto-puiston 20-vuotista taivalta juhlitaan Jokioisissa, puiston uuden esittelykohteen avajaisissa ja tanssien makasiinissa. Kutsuvierasseminaarissa keskustellaan tulevaisuuden ruoasta.

Uusi kohde tuo metsän, geenivarat ja suurpedot Elonkiertoon

Iltaohjelma alkaa klo 18 Elonkierron portilta. Silloin startataan teemakierrokselle, jonka aikana puhutaan marjoista ja sienistä sekä luonnon hyvinvointivaikutuksista. Asiantuntijoina kierroksella toimivat Luken tutkijat Pirjo Mattila, Marjo Neuvonen ja Ann Ojala.

Kierroksen lopuksi Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen avaa Elonkierron uuden esittelyalueen.

– Uudella esittelyalueella kerrotaan Luken tutkimuksesta monipuolisesti. Siellä kuljetaan suurpetojen jäljissä, tutustutaan puun eri käyttömahdollisuuksiin, tunnistetaan puulajinäytteitä ja kurkistetaan geenivarojen aarrearkkuun. Alueelle on kylvetty ruokaympyrä, joka havainnollistaa ravitsemussuosituksia ja toimii esimerkkinä kaupunkiviljelyyn. Myös biopohjaiset kasvinravinteet tulevat tutuiksi, kertoo Luken tutkimusassistentti Anneli Nuoranne.

Ilta jatkuu täytekakkukahvien ja latotanssien merkeissä niin kauan kuin juhlijoita riittää. Musiikista vastaa J&J Jokioinen. Makasiinilla on myytävänä Panimo OlutMylly Forssan oluita, kahvilatuotteita ja grillimakkaraa.

Aikaisemmin päivällä klo 13.15 alkaen Jokioisten tietotalossa on kutsuvierasseminaari, jonne ilmoittautuminen on jo päättynyt.

Tarkempi ohjelma

Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisissa Lounais-Hämeessä. Lehmät, hevoset ja lampaat laiduntavat puistossa kesäkuun alusta syyskuun puoleen väliin. Kävijä pääsee tutustumaan ilmaiseksi myös harvinaisiin suomalaisiin maatiaislehmärotuihin, kyyttöihin ja länsisuomenkarjaan. Lisäksi puistossa kasvavat yleisimmät viljely- ja maatiaiskasvit.

Tapahtuma on osa Uudistuva Elonkierto -hanketta, jonka rahoittaa LounaPlussa ry Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta EU:n maaseuturahastosta, kansallisella rahoituksella sekä alueen kuntien rahoituksella.