Uutiset Kiertotalous, Ruoka

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Kotitalouksien ostamasta ruoasta arviolta kuusi prosenttia päätyy roskiin. Luke tutkii ruokahävikin määrää ja kehittää sen seuranta- ja vähentämiskeinoja sekä etsii uusia sivuvirtojen hyötykäyttökohteita ruokajärjestelmän kiertotalouden edistämiseksi.

Menotärpit Hävikkiviikolle

  • Vuoden hävikkiteot -tilaisuus 13.9. klo 9–10.30, ilmoittaudu to 9.9. mennessä tästä linkistä
    Keskon ja Motivan järjestämässä Vuoden hävikkiteot -tilaisuudessa kuullaan alan asiantuntijoilta viimeisintä tutkimustietoa ruokahävikistä sekä yritysten käytännön esimerkkejä ja ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseksi.  Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuren esityksessä kerrotaan uusinta tietoa ruokahävikistä ja sen vähentämistä ohjaavasta tiekartasta.

  • Ruokahävikki: kuluttajakäyttäytymisen muutoksen esteet ja ajurit – uuden selvityksen julkaisutilaisuus 16.9. klo 13–15, Ilmoittautuminen 16.9. klo 11.00 mennessä tästä linkistä
    Hävikkifoorumi-hankkeen tilaisuudessa esitellään Luken ja Valintamuotoilijoiden toteuttaman uunituoreen ruokahävikkiselvityksen keskeiset tulokset. Miksi pysyvää muutosta ei synny kuluttajien käyttäytymisessä? Mitkä tekijät kuluttajien asenteissa ja motivaatiossa estävät arjessa hävikin vähentämisen? Millaisilla toimintaympäristöillä ja tilannetekijöillä voitaisiin tuupata kuluttajia kohti hävikin vähentämistä? Selvityksen esittelee Luken tutkija Inkeri Riipi. Kokeilukulttuuria ja interventioita – ruokahävikin taklaamisen monet keinot -paneelissa on mukana erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Katso myös