Uutiset Ilmasto, Maaseutu, Maatalous

Kanta-Hämeen jälkikasvua ei ole valmistettu sokerista, sillä Lasten maatalousnäyttely Mansikki kokosi huikean 5 200 hengen yleisön lauantain sateesta huolimatta. Yleisö nautti maaseudun tunnelmasta, toiminnasta ja kotieläinten taputtelusta. Luken tiedeteltoissa suunniteltiin jopa tulevaisuuden tutkijanuria.

Syyskuun 7. päivänä pidetyn Mansikin yleisöä innostivat perinteiseen tapaan kotieläimet, alpakat, lampaat, hevoset ja lehmät. Naulojen naputtelu oli aina yhtä suosittua toimintaa. Monelle traktorilla ajo tai talutusratsastus oli ykkösjuttu.

– Lapset tykkäävät selkeistä asioista, leikistä ja remuamisesta – vaikkapa olkipomppiksessa. Oljissa peuhaamista on aika harvoin nykylapsille tarjolla, kertoo Mansikin järjestelyissä mukana ollut Anneli Nuoranne Lukesta.

Tutkijat ja lapset kohtasivat tiedeteltassa

Luken tiedetelttojen eri pisteillä riitti kävijöitä.

– Lapset innostuivat kovasti esimerkiksi lypsystä. Muutaman piti oikein kahteen kertaan käydä lypsydiplomi suorittamassa, Anneli Nuoranne hymyilee.

– Ötököiden ja kasvitautien tiirailu mikroskoopilla tai suurpetojen kallot ja turkit näyttävät kiinnostavan vuodesta toiseen,samoin kaikenlaiset kasvit ja metsäosaston puulajit.

Luken tutkijoiden mielestä tieteen kokeminen ja siitä kertominen juuri lapsille on erityisen tärkeää. Sen avulla tietoisuus esimerkiksi ympäristöasioista ja kierrättämisestä lisääntyy myös aikuisten keskuudessa.

– Monesti lapset kasvattavat vanhempiaan, ja saattavat opastaa, että pakkaukset pitäisi kierrättää tai ruokaa ei saisi heittää roskiin, kertoo Luken tutkimusta esitellyt Erja Huusela-Veistola.

– Tutkijoina koemme tekevämme tärkeää ja pitkäjänteistä työtä uusien sukupolvienkin hyväksi ja innoksi. Yksikin pikkuinen osallistuja katseli ötököitä mikroskoopilla, ja vakuutti tämän jälkeen vanhemmilleen tekevänsä tällaista sitten isonakin. Tämä jos mikä kannustaa meitä työhömme jatkossakin, toteaa Huusela-Veistola.

Kuvat: Juha Heikkilä, Luke.

Katso myös