Uutiset Maaseutu, Maatalous, Puutarha, Ruoka

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Elonkierto-puisto tarjoilee 20-vuotisjuhlavuonnaan runsaasti ohjelmaa kaiken ikäisille. Elokuussa vietettävän pääjuhlan lisäksi luvassa on muun muassa lasten kesäteatteria, uutuustapahtuma keppihevosteluineen ja taidetyöpajoineen, teemakierroksia sekä juhlanäyttely yhdessä Wendlan puutarhan kanssa.

Kuva: Anneli Nuoranne, Luke.

Elonkierron perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta, juhlavuosi näkyy kesän koko tarjonnassa.

– Juhlahumun keskellä olemme huomioineet myös lapset ja nuoret, kesä korkataan käyntiin lasten kesäteatteriesityksillä, kertoo Luken tutkimusassistentti Anneli Nuoranne.

”Tiukun murhe” on tarina ystävyydestä ja pienenä olemisen tärkeydestä

Vapaaehtoisvoimin toimiva Teatteriyhdistys Tiuku ry esittää Elonkierron makasiinilla lastennäytelmän ”Tiukun murhe”. Ensi-ilta on lauantaina 9.6. klo 16, samana iltana on myös toinen näytös klo 18. Esityksiä nähdään kesäkuussa kaikkiaan kahdeksan.

Viime kesänä kokeiluluonteisesti aloitettu tiedeluontokoulu yli 8-vuotiaille jatkuu tulevana kesänä viitenä iltana. Luontokoulu kokoontuu Elonkierron makasiinilla samanaikaisesti Lasten luontokerhon kanssa 6.6.–1.8. joka toinen keskiviikko klo 18–20.

Heinäkuun uutuustapahtuman pääroolissa on keppihevonen

Koko perheen uutuustapahtumassa nuoret ja lapset pääsevät kisailemaan keppihevosradalla ja taiteilemaan oman keppihevosen. Aikuiset voivat osallistua lasten kanssa taidetyöpajaan, jossa tehdään taidetta luonnonmateriaaleja ja kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Tapahtuma järjestetään 17.7. klo 15–18 yhteistyössä Kulttuuriyhdistys Kuvio ry:n ja Luken Future Crop -hankkeen kanssa.

Teemakierroksilla naisnäkökulmaa ja luonnon hyvinvointivaikutuksia

Elonkierron 20-vuotisjuhlakierroksella 15.8. puhutaan marjoista, sienistä ja metsän hyvinvointivaikutuksista sekä tutustutaan puun uusiin käyttömuotoihin. Kierroksen nimi on ”Metsän monet mahdollisuudet”, ja se päättyy kesän aikana rakennettavan uuden esittelyalueen avajaisiin, täytekakkukahveihin, latotansseihin ja olutiltaan. Keskiviikkona 11.7. kuullaan ”Yrttien tarinoita tieteen valossa”.

Kesän ensimmäisellä teemakierroksella 27.6. ”Peltojen ja puutarhojen naiset” pohditaan naisten merkitystä maa- ja puutarhataloudessa eri aikoina. Kierros alkaa poikkeuksellisesti Wendlan puutarhasta Jokioisten tietotalon läheisyydestä ja päättyy Elonkieron makasiinille juhlanäyttelyyn.

– Näyttelyssä voi tutustua puistojen taipaleeseen niiden alkuajoista tähän päivään asti. Makasiinilla on esillä esimerkkejä 10 vuotta täyttävän Wendlan puutarhan aarteista, joista jokaisella on oma tarinansa. Mukana on myös Elonkierron aikaisempien vuosien näyttelyiden parhaita paloja, ja perheen pienimmille on järjestetty pientä puuhastelua, kertoo Luken tutkija Merja Hartikainen.

Elonkierron kesä päättyy syyskuussa lasten maatalousnäyttely Mansikkiin

Jo viidettä kertaa Elonkiertoon 8.9. järjestettävän Lasten Maatalousnäyttely Mansikin rungon muodostavat tutuksi tulleet suosikit kuten olkipomppis, traktorinajo ja poniratsastus. Maatilan eläimiä on esillä paljon. Ohjelmalavalla vauhtia päivään tuovat PellePändi, Viihdeorkesteri Tähtisade ja Ypäjän talentin parhaimmisto. Luken tutkimusta esitellään havainnollisesti tiedeteltoissa.

Elonkierron tapahtumat ovat osa Uudistuva Elonkierto -hanketta. Hankkeen rahoittaa LounaPlussa ry Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta EU:n maaseuturahastosta, kansallisella rahoituksella sekä alueen kuntien rahoituksella.

Mansikin pääsylippu on 5 euroa (alle kolmevuotiaat ilmaiseksi), muut tapahtumat ovat maksuttomia.

Tarkempia tietoja tapahtumista voi lukea Elonkierron uusituilta www-sivuilta (www.elonkierto.fi)

Elonkierto on koko perheen kohde, joka sijaitsee Jokioisissa Lounais-Hämeessä. Lehmät, hevoset ja lampaat laiduntavat puistossa kesäkuun alusta syyskuun puoleen väliin. Kävijä pääsee tutustumaan ilmaiseksi myös harvinaisiin suomalaisiin maatiaislehmärotuihin, kyyttöihin, lapinlehmään ja länsisuomenkarjaan. Lisäksi puistossa kasvavat yleisimmät viljely- ja maatiaiskasvit.