Uutiset Ilmasto, Metsä, Ympäristö

Perjantaina 31.1. kolmatta kertaa järjestettävä Suopäivä esittelee ajankohtaista suotutkimusta ja soihin liittyvää kulttuuria.

Yksi kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) kuudennen raportin pääkirjoittajista, apulaisprofessori Annalea Lohila, kertoo soiden ja turvemaiden merkityksestä ilmastonmuutoksessa aamun ensimmäisessä kutsupuheenvuorossa.

Helsingin yliopiston dosentti ja trooppisten soiden tutkija Jyrki Jauhiainen Luonnonvarakeskuksesta pureutuu trooppisten soiden nopeaan tuhoon ja nykytilanteen korjausmahdollisuuksiin.

Dosentti Kaisu Mustonen Lumimuutos-osuuskunnasta taas kertoo yksityisen, kylävetoisen vesien ja soiden suojelun mahdollisuuksista.

Aamupäivän ohjelman päättää tanssitaiteilija Annatuuli Saineen ja Saine ensemblen suoaiheinen tanssiesitys.

Iltapäivä koostuu kahdesta rinnakkaisesta sessiosta, joissa kuullaan uusimpia tuloksia mm. luonnontilaisten, metsäojitettujen ja ennallistettujen soiden kasvihuonekaasupäästöistä sekä metsäojituksen vesistövaikutuksista.

Lisäksi tarjolla on monipuolisia esitelmiä soiden suojelusta, pinnanmuotojen ja kasvillisuuden tutkimuksesta kaukokartoituksen keinoin, mikrobiologiasta, kihokin viljelystä, suopohjien metsityksestä aina suon ja itkuperinteen väliseen yhteyteen. Päivän ohjelmassa on lähes 40 esitelmää ja posteria ajankohtaisista suoaiheista.

Suoseuran järjestämä Suopäivä on 31.1.2020 klo 9-17 Tieteiden talossa, Helsingissä (Kirkkokatu 6).