Uutiset Maatalous

Haluatko päästä vanhan ajan elonkorjuun tunnelmaan? Leikkaamaan ruista sirpillä, sitomaan lyhteitä ja rakentamaan kuhilaita? Tähän on ainutlaatuinen tilaisuus virolahtelaisella Takalan luomutilalla, jossa maatiaisruista korjataan elokuussa perinteisin menetelmin.

Elonleikkuun yhteydessä keskustellaan maatiaisrukiin monimuotoisuudesta sekä sen merkityksestä suomalaisen rukiinviljelyn historiassa ja nykyisessä maatalouden monimuotoisuuden ylläpitämisessä.

Maaseudun perinnetöistä kiinnostuneilla kävijöillä on mahdollisuus myös osallistua särentä- eli riukuaidan rakentamiseen.

Aika: Elonkorjuu pe 16.8.2019 alkaen klo 11, riukuaidan rakentaminen la 17.8.2019 klo 9-11.
Paikka:
Takalan luomutila, Klamilan kylä, Virolahti (Järvenkyläntie 18, Klamila).

Tapahtuman ohjelma ja ilmoittautuminen. Ilmoittautumiset viimeistään 8.8.2019, elonkorjuuseen pääsee 25 ensiksi ilmoittautunutta.

 

Vanhaa Hermanni-ruista on vaalittu Takalan tilalla kymmenien vuosien ajan

Hermanni-ruis. Kuva: Marika Ristilä.

Lähes kaksimetriseksi kasvavaa Hermanni-ruista on viljelty Takalan tilalla vähintäänkin 1950-luvulta asti, jolloin tilan nykyisen isännän isoisä hankki siemenen. Rukiin alkuperää ei tiedetä tämän tarkemmin, mutta maatiaisrukiiden viljelyhistoria juontaa yleensä useiden vuosikymmenien taakse.

– Hermanni-ruis on aina ollut perheellemme tärkeä ruokavilja. Ruis on alkuperäiskasvirekisteröity, ja se on nimetty isoisäni mukaan. Käytämme ruista ruisleivän tekoon vanhaan ruistaikinajuureen ja taikinajuuripohjaiseen hapanvelliin, kertoo Takalan tilan isäntä Lauri Takala.

Elonleikkuussa on tarjolla virolahtelaista hapanvelliä sekä turkulaisen artesaanileipomon juureen ja Hermanni-rukiin jauhoon leivottua ruisleipää.

Kestävien ja varmasatoisten maatiaiskasvien säilyttäminen tärkeää

Vaikka maatiaisrukiiden satotaso jää kauas uusien ruislajikkeiden hehtaarisadosta, niillä on muita viljelyarvoa lisääviä ominaisuuksia. Monet maatiaisrukiit ovat säilyneet viljelyssä, koska ne ovat hyvin talvenkestävä ja varmasatoisia. Laaja juuristo auttaa niitä sietämään kuivuutta, pitkä korsi ja leveät lehdet ovat hyödyksi kilpailussa rikkaruohoja vastaan. Pitkäkortinen ruis lakoontuu herkästi, mutta se pystyy nostamaan tähkän ylös. Pienikokoiset jyvät kuivuvat nopeammin, jolloin kuivurissa tarvitaan vähemmän energiaa. Monet arvostavat maatiaisrukiin makua ruisleivässä ja muissa ruispohjaisissa tuotteissa.

Maapallon ruuantuotanto on harvalukuisten viljelykasvien ja lajikkeiden varassa. Sadot ovat yhä alttiimpia ilmastonmuutoksen mukanaan tuomille äärioloille.   Maatiaiskasvit tarjoavat uusia mahdollisuuksia ratkaista tulevaisuuden ruuantuotannon haasteita. Ne ovat kuitenkin nopeasti häviämässä viljelystä.

– Kasvimateriaalin varastosäilytyksen, kuten geenipankkisäilytyksen, rinnalla onkin työskenneltävä viljelykasvien geneettisen monimuotoisuuden ylläpitämiseksi pelloilla ja puutarhoissa, jotta voimme varmistaa niiden sisältämän luontaisenjoustavuuden saatavuutta  tulevaisuuden viljelyä varten, korostaa Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Maarit Heinonen.

Maatiaisrukiin elonkorjuutapahtuma on osa eurooppalaista Farmer’s Pride -hanketta. Hankkeessa edistetään maatiaiskasvien viljelyä, käyttöä ja saatavuutta Euroopassa, jotta viljelykasvien geneettinen monimuotoisuus säilyisi mahdollisimman laajana turvaamaan kestävää ruuantuotantoa.