Uutiset Maatalous, Talous

Lintuparvissa esiintyvät taudit aiheuttavat siipikarjantuottajalle merkittäviä taloudellisia tappioita esimerkiksi pienemmän lihan tai kananmunien tuotantomäärän, heikentyneen laadun tai lisäkustannusten vuoksi. Sairaudesta riippuen tautipurkauksen tappiot voivat nousta munivilla kanoilla jopa neljään euroon lintua kohti.

Siipikarjan sairauksien aiheuttamat tuotantotappiot tiedostetaan hyvin, mutta yksittäisten sairauksien aiheuttamat taloudelliset menetykset sekä ennaltaehkäisevien toimien ja hoidon kustannukset tunnetaan heikommin.

PROHEALTH-hankkeen tekemässä kirjallisuuskartoituksessa selvisi, että taloudelliset menetykset kanojen sairaudesta voivat nousta jopa neljään euroon lintua kohti ja broilerituotannossa noin euroon lintua kohti. Selvityksessä tarkasteltiin vain muutamia sairauksia, joten tätä suuremmatkin tappiot ovat mahdollisia.

Kuva: Luonnonvarakeskus (Luke)
Kuva: Luonnonvarakeskus (Luke)

– Näin suuret tappiot tekisivät kyseisen parven tuotannosta helposti kannattamatonta, sanoo kartoitusta koordinoinut professori Jarkko Niemi Lukesta.

Lisäksi tappiot vaihtelevat taudin ja sen vakavuuden mukaan. Munivilla kanoilla taloudelliset tappiot lintua kohti ovat suuremmat kuin broilertuotannossa, koska kanojen tuotantojakso on huomattavasti pitempi kuin broilerien.

Taloudellisia tappioita voidaan kuitenkin vähentää erilaisilla toimenpiteillä, kuten hoitamalla pehkua paremmin, parantamalla hygieniaa tai ruokintaa tai rokotuksilla. Näiden toimenpiteiden kustannukset ja taloudelliset hyödyt vaihtelevat, ja ne tunnetaan vielä huonosti.

–Sairauksia ennaltaehkäiseviä ja hoitavia toimenpiteitä ei välttämättä käytetä parhaalla tavalla, jos tietoa niiden kustannuksista ja hyödyistä ei ole. Tieto riskinhallintatoimenpiteistä tulee yhä tärkeämmäksi, jos tautipaine lisääntyy, Jarkko Niemi sanoo.

PROHEALTH-hanke tarkastelee jatkossa käyttökelpoisimpia tapoja, joilla voidaan vähentää tuotantosairauksien aiheuttamia taloudellisia tappioita siipikarjatuotannossa.